Samfund

Flertal af danskerne: Cykelhjelm skal være lovpligtig

Arkivfoto. Andreas Beck / Scanpix Denmark

72 procent svarer i en ny undersøgelse, at det skal være ulovligt at køre uden cykelhjelm.

Cykler man på arbejde eller til købmanden efter en liter mælk uden cykelhjelm, skal det have konsekvenser.

Det mener i hvert fald et stort flertal af danskerne, der vil gøre det lovpligtigt at køre med hjelm. 

Samlet set vil hele 72 procent af danskerne således indføre et påbud om, at man skal iføre sig en 'snublekyse', når man bevæger sig ud i trafikken på cykel. Det viser en undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for Avisen.dk.

Trods den folkelige opbakning støtter hverken Cyklistforbundet, Rådet for Sikker Trafik eller regeringen et lovindgreb.

Det gør til gengæld trafikforsker fra Aalborg Universitet, Harry Lahrmann. 

- Vi har for længst vænnet os til at tage sele på, når vi sætter os ind i en bil, og med lidt tilvænning kan hjelmbrug også blive en naturlig del af cyklisternes rutine, siger Harry Lahrmann til Avisen.dk

Stor skepsis

Men synspunktet vækker ikke genklang. I Cyklistforbundet, der varetager cyklisternes interesse, er der stor skepsis. 

- Vi anbefaler helt klart, at man bruger cykelhjelm. Men vi synes ikke, det er fornuftigt at gøre det lovpligtigt at bruge hjelm, siger Klaus Bondam, direktør i Cyklistforbundet til Avisen.dk

Klaus Bondam mener, at det vil være en forkert udnyttelse af politiets ressourcer, hvis de skal til at stoppe cyklister, der kører uden hjelm. 

Selv om Rådet for Sikker Trafik arbejder for at gøre det mere sikkert at bevæge sig rundt i trafikken, er de heller ikke fortaler for at gøre hjelmbrug lovpligtigt. Det vil være et indgreb i borgernes frihed, mener rådet. Og noget tyder da også på at ny lovgivning på området har lange udsigter.

Regeringen har ingen planer om at lovgive på området. Det fortæller Villum Christensen, Liberal Alliances trafikordfører.