Slukkede du også for lyset? Se hele verden gå i sort

Lørdag aften gik lyset ud i kendte vartegn verden over i anledning af Earth Hour-dag.

- 3, 2, 1…

På klokkeslættet 20.30 gik Eiffeltårnet i sort til lyden af jublende tilskuere.

Samme scene blev gentaget verden over ved kendte vartegn såsom Tower Bridge i London, Tokyo Tower i Japan, Empire State Building i New York og regeringsbygningen Palacio de La Moneda i Chile, hvor der til gengæld blev fyret op for et lysshow på facaden med palmer, spækhuggere og fuglekvidder.

WWF Verdensnaturfonden står bag det årlige event 'Earth Hour' (jordens time, red.), der skal sætte fokus på klimaet.

De opfordrer hvert år verden til at holde lyset slukket én time. I år var det lørdag den 25. marts mellem 20.30 og 21.30 - og der var en hel del, der fulgte deres råd.

Earth Hour i Berlin.
Earth Hour i Berlin.
Eiffeltårnet lige inden Earth Hour.
Eiffeltårnet med lyset slukket i anledning af Earth Hour.

Et symbolsk ritual

Det er dog langt fra alle, der er begejstrede for WWF Verdensnaturfondens initiativ. 

Dansk Energis administrerende direktør, Lars Aagaard, deler WWF’s bekymring om stigende temperatur og smeltende is på polerne, men han er ikke tilhænger af metoden til at oplyse om det på.

El er nemlig langt fra den største trussel mod klimaet.

- Det er pinagtigt, at Verdensnaturfonden år efter år bruger det samme forældede symbol. De burde i stedet arbejde for, at vi lod bilen stå i en time og havde en global vegetardag. Det ville give mening, sagde Lars Aagaard til TV 2 forud for dette års Earth Hour-event.

WWF kalder kampagnen for en symbolsk handling mod klimaforandringerne, og WWF Danmarks klima- og miljødirektør John Nordbo forklarer, at den ikke skal ses som det eneste facit til at løse klimaudfordringerne.

- Det indtryk, han (Lars Aagard, red.) prøver at give, er, at vi ikke laver andet end at sige ’sluk lyset’, og det jo fuldstændig forkert. Kampagnen er en symbolsk aktion, som giver mulighed for bredt at debattere, hvad man gør i forhold til klimabelastning, siger John Nordbo.

Earth Hour er verdens største klimakampagne. Det blev startet for første gang i Sydney i 2007 og kunne altså fejre 10-års jubilæum i år.