Samfund

Så krævende er København Zoos kommende beboere

To pandaer fra Kina flytter i 2018 ind i Zoologisk Have i København.

Det er stjernearkitekterne fra BIG, der i samarbejde med København Zoo kan afsløre, hvordan det nye pandaanlæg skal se ud.

Anlægget er blevet planlagt i forbindelse med, at H. M. Dronning Margrethe fik to pandaer i 2014 i gave fra Kina.

De sort-hvide gæster skal flytte til Danmark i 2018, men allerede nu er planerne om anlægget altså på plads, og København Zoo er for længst begyndt med forberedelserne.

Anlægget er budgetteret til at koste 125-150 millioner kroner, og byggeriets første spadestik bliver taget i november 2017.

Pandaerne får 1300 kvadratmeter at boltre sig på, og anlægget bliver i alt cirka 4000 kvardratmeter, det fortæller administrerende direktør, Steffen Stræde til TV 2, og han er ikke i tvivl om, hvor meget pandaerne vil betyder for København Zoo.

- For det første er det jo en fascinerende dyr, og vi er jo vilde med dyr, så vi glæder os til at komme til at arbejde med pandaerne. Derudover flytter det jo København Zoo op i international liga, kan man sige, for der er ikke mange der har pandaer, siger Steffen Stræde.

Derudover fortæller direktøren, på parkens hjemmeside, at den største opgave nu og her er at skaffe de millioner, som anlægget kommer til at koste, og at han er på jagt efter fonde og investorer, der vil være en del af det ambitiøse projekt.

Danske dyrepassere har været på researchtur til Chengdu i Kina, hvor Danmarks to nye pandebjørne vil komme fra. Pandabjørnene i videoen er en stor gruppe hanner som befinder sig i samme zoo, som de kommende danske pandabjørne.

Pandabjørnene i videoen ovenfor er en stor gruppe hanner, som befinder sig i samme zoo, som de kommende danske pandabjørne.

Kræsne bjørne

Pandaernes ankomst er dog langt fra en let sag.

Zoos foderansvarlige, Anita Haupt Holm, er blandt andet meget overrasket over, hvor krævende pandaer egentlig kan være, når det kommer til madpræferencer.

- For mit vedkommet var det mest overraskende, at hunnen skal tilbydes 40 kg bambusskud i diegivning- og drægtighedsperioden – om dagen, skriver Anita Haupt Holm på Zoos hjemmeside.

Og til hverdag er de altså ikke meget lettere.

- Pandaerne spiser cirka 30 kg nyhøstet bambus om dagen – hver. Så vi skal bruge cirka 120 kg tre gange om ugen, siger Anita Haupt Holm.

Og den leverance er et landbrug på Sydsjælland begyndt at arbejde på. På en mark lidt uden for Vordingborg står række efter række af unge bambus, og fylder et område mellem tre og fem hektar.

De fleste af planterne er kun knap en halv meter høje, men de skal også først være klar til høst om halvandet år, når de to kinesiske kæmpepandaer melder deres ankomst til Danmark.

Til den tid skal leveringen til gengæld komme regelmæssigt tre gange om ugen, for pandaerne spiser kun frisk bambus.

Overraskende smidige

Mange ville måske tro, at Danmarks kølige klima kunne blive et problem for de asiatiske bjørne, men klimaet i Danmark minder forholdsvis meget om klimaet i Chengdu, hvor pandaerne kommer fra.

Ved et besøg i Kina, var det som dyrepasseren var mest overrasket over, noget helt andet end klimaet.

- Det var faktisk lidt overraskende at se, at pandaerne er så smidige; den måde de kunne klatre på for eksempel. Det havde jeg ikke regnet med. Og så er deres poter ret menneskelige, når man ser, hvordan de holder på bambussen, skriver Pernille Andersen, der skal være en af de fire dyrepassere, som tager sig af pandaerne.