Banebrydende dansk forskning vækker opsigt: Hjælp til mænd med rejsnings-problemer

Dansk forskningsprojekt har vist, at stamceller kan hjælpe mænd med rejsningsproblemer efter prostataoperation. Men det kan hjælpe langt flere mænd.

Stamceller kan hjælpe mænd, som har rejsningsproblemer efter en prostataoperation. Det viser banebrydende dansk forskning, der netop ifølge blandt andre Today Online har vakt opsigt på en stor konference i European Association of Urology i London.

Ifølge Lars Lund, professor dr. med. i urologi på Odense Universitetshospital, vil forskningen formentlig kunne hjælpe en endnu bredere kreds af mænd.

- Vi regner også med, at stamcelle-indsprøjtninger vil kunne hjælpe mænd med rejsningsproblemer på grund af diabetes eller hjertekarsygdomme, siger Lars Lund til TV 2.

Problemer med rejsning efter prostataoperation tegner sig for 13 procent af mænds problemer med rejsning - men rejsningsproblemer på grund af diabetes og hjertekarsygdomme tegner sig tilsammen for hele 70 procent af rejsningsproblemerne.

Har fået lov at gå til næste stadie

Det banebrydende resultat for de danske forskere er, at 53 procent af en gruppe undersøgte mænd, der var blevet prostata-opereret, kunne gennemføre normalt samleje et år efter at have fået stamcellebehandling - uden at måtte tage piller eller bruge penisimplantat.

- Så vidt vi ved, er det første gang, at et studie af mennesker med en 12 måneders opfølgningsperiode viser, at behandlingen er vedvarende og sikker. Det er meget bedre end at tage en pille, hver gang du gerne vil have samleje, siger Lars Lund til det franske nyhedsbureau AFP.

Resultaterne betyder nu, at Lars Lund og folkene bag den banebrydende forskning på elitecentret på Odense Universitets Hospital har fået lov af Den Centrale Videnskabsetiske Komité til at gå videre til næste stadie i forsøgene.

Her skal en gruppe mænd undersøges, så halvdelen får stamcellebehandling, mens den anden halvdel får snydemedicin - såkaldt placebo-behandling.

- Jeg har tænkt meget over det aspekt, at vi giver nogle af mændene snydemedicin. Men det et vigtigt for at komme videre med forskningen, og vi kan give dem den rigtige behandling efterfølgende, siger Lars Lund til TV 2.

Stamcelleforskningen ny i Danmark

Stamcellebehandlingen foregår som en indsprøjtning i penis med stamceller, som er taget ud ved fedtsugning af mændene.

Stamcelleforskningen er stadig så ny i Danmark, at der stilles store etiske krav. Det betyder, at forskerne kun kan nå at behandle én mand om dagen. Men Lars Lund regner alligevel med, at næste fase i forskningen kan gennemføres forholdsvis hurtigt, når den først er i gang.

- Lige nu leder vi med lys og lygte efter midler til at komme i gang med næste stadie, siger Lars Lund.

Ifølge Today Online anslås det, at knap halvdelen af alle mænd mellem 40 og 70 til en vis grad har problemer med rejsning.