Samfund

Dansk rekord i tøjkøb er dårligt nyt for miljøet

Der ligger store mængder tøj i danske garderober og skabe, som slet ikke bliver brugt, viser undersøgelse.

Danmark er det land i Norden, hvis indbyggere har det største tøjforbrug.

Hver eneste dansker køber i gennemsnit 16 kilo tøj om året, hvilket svarer til i alt 89.000 ton.

Tøjet ligger og samler støv

Men 30 procent af tøjet i vores garderobe har ikke været brugt i et år, viser en britisk undersøgelse fra 2016, der er gennemført af den private miljøorganisation WRAP.

Det skriver Politiken.

Mere og billigere

- Mange af os køber alt for meget tøj, som vi aldrig bliver rigtig glade for, siger Else Skjold, adjunkt og ph.d. ved Designskolen i Kolding.

Tøjforbruget har i en årrække været stigende og ikke kun i Danmark. Else Skjold knytter overforbruget til en udvikling, hvor prisen på tøj faldt, i takt med at masseproduktionen blev udviklet.

Med globaliseringen er det blevet til "masseproduktion på steroider" på grund af blandt andet outsourcing til Asien.

- I dag har vi produceret og standardiseret os af led, så der bliver fremstillet alt for meget tøj, siger Else Skjold til Politiken

Har store konsekvenser for miljøet

- Og det har voldsomme konsekvenser i forhold til miljø og social ulighed, siger hun.

I en rapport fra Nordisk Ministerråd fra december sidste år fremgår det, at af de 89.000 ton tøj, vi danskere køber årligt, er det kun 41.000 ton, som hen ad vejen indsamles til genbrug af de velgørende organisationer samt en enkelt privat virksomhed.

Af de resterende 48.000 ton er det uklart, hvor meget der ender som almindeligt affald i kraftværkernes forbrændingsanlæg, hvor det medvirker til at trække vores CO2-regnskab i den forkerte retning.