Fremtidsforsker: Her vil robotter overtage vores job i fremtiden

16x9
Robotter vil snart gøre en del menneskehænder overflødige, vurderer ekspert. Foto: FABIAN BIMMER / Scanpix Denmark

Robotter vil i nær fremtid gøre menneskehænder overflødige i mange hverdagssituationer, vurderer fremtidsforsker.

Det danske roboteventyr ser ud til at fortsætte for fuldt kraft. Senest har kinesiske investorer skudt et tocifret millionbeløb i den nordjyske robotvirksomhed Blue Workforce. Det skriver Børsen i dag.

Blue Workforce har udviklet robotten Ragnar, der kan lidt af hvert. Den kan f.eks. sortere affald, pakke fødevarer og håndtere en lang række industrielle opgaver hurtigere end den gængse medarbejder. F.eks. kan Ragnar lave 22.000 stykker sushi på en time – svarende til 367 stykker i minuttet.

Inden for få år skal vi vænne os til at møde robotter i mange af de hverdagssituationer, som i dag involverer menneskehænder.

Det vurderer fremtidsforsker Klaus Æ. Mogensen fra Instituttet for Fremtidsforskning, der her giver et kig ind i den fremtid, der venter os:

- Helt overordnet kan man sige, at fysiske, rutineprægede job vil blive erstattet af robotter og computere inden for de næste fem til 10 år. Men også mindre rutineprægede og mere komplekse job som at køre bil, producere fastfood og foretage operationer kan overtages inden for den tidsramme, siger han til tv2.dk.

- For eksempel er McDonalds langt fremme med deres planer om at erstatte dem, der står og laver vores burgere og pommes fritter med robotter. Kæden vil meget gerne have et ensformigt udtryk på deres produkter, og det kan robotter levere. Og så kan de gøre det i et tempo, hvor intet menneske kan følge med.

Herunder giver Klaus Æ. Mogensen fem bud på områder, der inden for nær fremtid vil være domineret eller helt overtaget af robotter.

Her vil robotter overtage vores job i fremtiden