Samfund

Fremtidsforsker: Her vil robotter overtage vores job i fremtiden

Robotter vil i nær fremtid gøre menneskehænder overflødige i mange hverdagssituationer, vurderer fremtidsforsker.

Det danske roboteventyr ser ud til at fortsætte for fuldt kraft. Senest har kinesiske investorer skudt et tocifret millionbeløb i den nordjyske robotvirksomhed Blue Workforce. Det skriver Børsen i dag.

Blue Workforce har udviklet robotten Ragnar, der kan lidt af hvert. Den kan f.eks. sortere affald, pakke fødevarer og håndtere en lang række industrielle opgaver hurtigere end den gængse medarbejder. F.eks. kan Ragnar lave 22.000 stykker sushi på en time – svarende til 367 stykker i minuttet.

Inden for få år skal vi vænne os til at møde robotter i mange af de hverdagssituationer, som i dag involverer menneskehænder.

Det vurderer fremtidsforsker Klaus Æ. Mogensen fra Instituttet for Fremtidsforskning, der her giver et kig ind i den fremtid, der venter os:

- Helt overordnet kan man sige, at fysiske, rutineprægede job vil blive erstattet af robotter og computere inden for de næste fem til 10 år. Men også mindre rutineprægede og mere komplekse job som at køre bil, producere fastfood og foretage operationer kan overtages inden for den tidsramme, siger han til tv2.dk.

- For eksempel er McDonalds langt fremme med deres planer om at erstatte dem, der står og laver vores burgere og pommes fritter med robotter. Kæden vil meget gerne have et ensformigt udtryk på deres produkter, og det kan robotter levere. Og så kan de gøre det i et tempo, hvor intet menneske kan følge med.

Herunder giver Klaus Æ. Mogensen fem bud på områder, der inden for nær fremtid vil være domineret eller helt overtaget af robotter.

Her vil robotter overtage vores job i fremtiden

Krigsførelse

Krigsførelse

- Droner vinder kraftigt frem i disse år, og bruges flittigt i Mellemøsten. Teknologien betyder, at krigsførelsen er blevet mere og mere skæv. I 1800-tallet var det måske 80 procent soldater 20 procent civile, der blev dræbt. I dag er det omvendt, fordi soldaterne i højere grad sidder gemt i en bunker, hvor de fjernstyrer droner og robotter, der udfører det beskidte arbejde. I den forbindelse diskuterer man meget det etiske dilemma i, om robotter skal have lov til at afgøre, hvilke militære mål der skal udslettes. I dag udpeger de mål, men det er stadig mennesker, der afgør om målet skal tilintetgøres.

Foto: AAMIR QURESHI / Scanpix Denmark

Landbruget

Landbruget

- Landbruget er i forvejen meget automatiseret. I dag skal der ikke mere end et par ansatte til at drive en kæmpe besætning. Robotter fodrer og malker kvæget – og beslutter også, hvor meget de skal have at spise og hvornår. På marken styrer robotter de førerløse landbrugsmaskiner, der styres af gps. Det er også rotter, der bestemmer, hvor meget og hvilken gødning, der skal kørtes ud på markerne. Det hele styres centralt for at sikre en optimal og effektiv udnyttelse af afgrøderne.

Foto: TV 2

Velfærdssamfundet

Velfærdssamfundet

- Tyskland og Japan forsker meget i velfærdsrobotter, der for eksempel kan løfte gangbesværede patienter. Japan har for eksempel bløde plejerobotter med bamseansigter, som ældre mennesker kan knytte sig til og få hjælp af. På danske hospitaler bruges robotter for eksempel til at hente nyt linned i skabene. I andre lande er det robotter, der kører rundt mellem afdelingerne med blodprøver.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Scanpix Denmark

Transportsektoren

Transportsektoren

- Mit bud er at der vil en gå en del år, før vi ser decideret førerløse biler og taxaer i byerne på grund af lovgivningen. Tesla og Google er allerede langt fremme med udviklingen af robotstyrede biler, men politikerne er tilbageholdne med at lovgive på området. Forestil dig, at de giver grønt lys til en selvkørende bil, og så er der et barn, der bliver kørt ned. Det vil ingen have hængende på sig. Der ligger stadig flere års testkørsel, før det bliver en realitet. Jeg vil tro, at vi skal ud på den anden side af 2030, før selvkørende biler bliver almindeligt i bybilledet.

Foto: KAREN BLEIER / Scanpix Denmark

Vidensarbejde

Vidensarbejde

- Vi vil i nær fremtid komme til at se markant mere rutinepræget vidensarbejde, hvor robotter og computere overtager lægernes arbejde. Jeg tror ikke, at de praktiserende læger eksisterer i deres nuværende form om 30 år. I dag ser vi jo allerede mange, der selv stiller deres diagnose på nettet. Patienterne ved, hvad de fejler, når de møder op hos lægen. Så hans funktion er efterhånden reduceret til at udskrive recepter. Det kan robotter sagtens klare i fremtiden. På samme måde tror jeg, at den finansielle og juridiske sektor i nær fremtid vil blive domineret af robotter.

Foto: TOSHIFUMI KITAMURA / Scanpix Denmark