500.000 fĂĄr ny overenskomst - her er hovedpunkterne

LO og DA har indgĂĄet forlig pĂĄ samtlige omrĂĄder.

Efter en slutspurt hos forligsmanden er overenskomstforhandlingerne for privatansatte nået i hus. Der er nu indgået aftaler om forlig på samtlige områder, der tæller 600.000 ansatte i alt. Det oplyser LO.

LO-formand Lizette Risgaard og Dansk Arbejdsgiverforenings direktør, Jacob Holbraad, præsenterede det samlede resultat 11:30 i Forligsinstitutionen i København.

Herefter er det op til fagforeningernes medlemmer at stemme om resultaterne.

Det betyder det

- Aftalen betyder, at lønmodtagerne er sikret en pæn fremgang i reallønnen i de kommende tre ĂĄr. Lønningerne vil stige mere end priserne. Til gengæld kan arbejdsgivere glæde sig over mere fleksibilitet hos lønmodtagerne, nĂĄr det kommer til overarbejde, siger TV 2 NEWS' erhvervskommentator Ole Krohn.

Overenskomstforhandlingerne blev for alvor indledt i januar, hvor blandt andet repræsentanter for industriens arbejdsgivere og lønmodtagere satte sig til forhandlingsbordet.

12. februar blev industriens parter enige om et forlig, og siden er forlig forhandlet på plads i andre sektorer - med transport, byggeri, finans og handel som de største områder.

16. marts lød status fra forligsmanden, at forlig for 85 procent af de privatansatte var faldet på plads.

Herefter indledte forligsmanden forhandlinger med LO og DA om en samlet mæglingsskitse for de overenskomster, hvor parterne ikke har kunnet blive enige.

Her er aftalens hovepunkter

  • Over de næste tre ĂĄr forventes lønnen at stige med cirka syv procent. Det svarer til en forbedring af reallønnen pĂĄ over to procent. 
  • Op til fire procent af lønnen kan ombyttes til frihed eller pensionsindbetaling. Op til 32 seniorfridage. 
  • Fuld løn under forældreorlov. Børnefamilier fĂĄr to børneomsorgsdage og øget frihed ved barns sygdom. 
  • Indsigt i arbejdsgivernes brug af vikarer og underleverandører. 
  • Forhandlingerne for nogle lønmodtagergrupper har været sĂĄ svære, at de bliver omfattet af forligsmandens mæglingsskitse. Det gælder omkring 40.000 ansatte - blandt andre VVS’erne, frisørerne, slagterne og ansatte i hotel- og restaurationsbranchen. 
  • Mæglingsforslaget indeholder væsentlige dele af de resultater, der er opnĂĄet pĂĄ de toneangivende omrĂĄder. 

Kilde: LO

PĂĄ mandag ventes mæglingsforslaget helt færdigt og klar til afstemning. Herefter skal fagforeningernes medlemmer stemme. Afstemningsresultatet forventes klar 20. april.