Terror i London

I kamp med tiden: Nu gælder det om at sikre spor - før de bliver slettet

Dagen efter terrorangrebet i London arbejder politiet på højtryk for at afdække spor for eventuelle medsammensvorne, forklarer sikkerhedsekspert.

Fem personer mistede livet i onsdagens terrorangreb i London - heriblandt gerningsmanden. Derudover er 29 fortsat indlagt med kvæstelser. Syv er i kritisk tilstand. 

Britisk politi har siden onsdag arbejdet på højtryk for at kortlægge hændelsen og sikre spor. 

Og indtil videre er det en efterforskning, som peger i flere retninger. Det fortæller Jan Jarlbæk, direktør i AS Solution, som tidligere har været ansat i Europol og i Rigspolitiets Rejsehold. 

- Der er mange veje at gå. Der er både tekniske spor og en gerningsmand, som skal undersøges. Familieforhold og relationer skal afdækkes for at finde ud af, om der muligvis er andre involveret i angrebet, siger han og tilføjer, at der også har været flere politiaktioner i gang i løbet af natten. 

- I det øjeblik man fandt ud af, hvem han var, skulle man ud og kigge på de adresser, han var relateret til for på den måde at sikre tekniske spor i form af blandt andet computer, og hvad der ellers har været. På den måde tegner der sig et billede af, hvem den her person er. 

Andre kan lade sig inspirere til angreb

Samtidig er det en høj prioritet at finde ud af, om der er andre involverede, og om der er andre forestående angreb på vej, forklarer Jan Jarlbæk og henviser til, at andre storbyer verden over i dag derfor også står op til et forhøjet sikkerhedsniveau for at holde øje med, om andre lader sig inspirere, eller om der er planlagt sideløbende angreb. 

- I de første 48 timer kører det i højeste gear. Der er fuld skrue på for at finde ud af, hvad der er foregået og få sikret både gerningsstedet og afklaret, hvor kørte han til højre, hvor kørte han til venstre. Hvor kørte han ind i folk, hvor ramte han dem, og hvor afgik de ved døden. De ting er vigtige at finde ud af og forstå. Også for at få afdækket hans motivationer for at gøre det, fortæller Jan Jarlbæk.

En større sammenhæng

Ifølge sikkerhedseksperten kan myndighederne derigennem afdække, hvorvidt gerningsmanden forsøgte at sende et bestemt signal, eller om det blot handlede om at slå så mange mennesker ihjel som muligt.

- Alle de ting er vigtige i en større sammenhæng, siger han.  

Jan Jarlbæk forventer, at der gradvis vil komme flere oplysninger ud til offentligheden, efterhånden som politiet er mere sikre på, hvilke oplysninger de har.  

- De har jo talt med en masse vidner, hvis forklaringer skal parres og sættes ind i en større kontekst for at finde ud af, hvad der kan siges helt konkret og videnfast om, hvad der er foregået. Så vi andre ikke sidder herude og spekulerer for meget, siger han.

Medsammensvorne vil slette spor

I begyndelsen er myndighederne dog typisk meget tilbageholdende og holder kortene tæt ind til kroppen for ikke afføde spekulationer. Samtidig er der dukket billeder op af gerningsmanden fra øjeblikkene efter terrorangrebet, hvor han blev skudt og dræbt af en betjent. Først var billederne slørede, men siden fik offentligheden hans ansigt at se. Navnet på gerningsmanden kom også først frem torsdag eftermiddag - han er identificeret som den 52-årige Khalid Masood.

Og det er helt bevidst og skyldes ifølge Jan Jarlbæk, at de britiske myndigheder har ønsket ro til at finde frem til de steder, hvor han har haft sin gang, før eventuelle medsammensvorne når at slette sporene. 

For det er, ifølge sikkerhedseksperten, nærliggende at antage, at andre har siddet inde med en viden om, hvad gerningsmanden havde planer om. Det er kommet frem, at Khalid Masood har lejet et køretøj, og i den forbindelse er det interessant at finde ud af, hvordan han har betalt for bilen, og i hvis navn den er lejet.

Samtidig besidder billederne af gerningsmanden også en vis signalværdi i sig selv.

- Det kan tjene til at vise andre, hvordan de ender, hvis de begår terrorangreb, slutter Jan Jarlbæk.