Fanget på skjult kamera: Illegale instruerer hinanden i at lyve

Mange migranter opdigter historier, når de søger asyl. TV 2 kan nu dokumentere, hvordan illegale instruerer hinanden i at lyve.

- Jeg vil give dig et godt råd. Du skal søge asyl her i landet. Du skal strikke en god asylsag sammen, og den skal du øve grundigt.

Sådan lyder rådet fra en pakistansk mand til den ene af TV 2's to muldvarpe, der i forbindelse med TV 2-dokumentaren 'Illegal i Danmark' er gået undercover som illegal i København.

- Sig for eksempel: ”Jeg er flygtet på grund af en bestemt person, og mit liv er i fare”, lyder rådet.

Med skjulte kameraer dokumenterer muldvarpene, der går under dæknavnene Hassan og John, hvordan livet foregår blandt de rekordmange illegale, der er i Danmark.

Men selvom begge udelukkende går rundt på gaden og spørger efter jobs og måder at tjene penge på, så får de gang på gang ét klart råd:

- Søg asyl. Så giver de dig penge.

I Folkets Park fik John at vide, at han i stedet for at leje en bolig skulle søge asyl.

Halvdelen af alle afslag skyldes en opdigtet historie

Ifølge Udlændingestyrelsen er det et stort problem, at illegale søger asyl, selvom de ikke er berettiget til det.

TV 2 har gennemgået 500 asylsager, som blev afgjort i Flygtningenævnet i 2016. I 284 af dem vurderede nævnet, at asylansøgerens forklaring var enten helt eller delvist opfundet.

Det billede genkender Udlændingestyrelsens vicedirektør, Anders Dorph:

- Det er ikke noget ukendt fænomen. Der er nogen, der kommer med historier, som ikke har hold i virkeligheden – forklaringen hænger simpelthen ikke sammen – og derfor kan vi ikke give asyl, siger han.

Illegal i Danmark

Netop nu lever mange tusind mennesker illegalt i Danmark. Men hvordan kan illegale indvandrere overleve i et gennemkontrolleret land som vores? Hvordan skaffer de sig en indtægt? Hvem tjener på, at de er her, og hvordan undgår de myndighederne?

Det er TV 2 Dokumentar gået undercover for at undersøge

I dokumentaren ”Illegal i Danmark” bliver to udenlandske muldvarper sat af på Københavns Hovedbanegård uden nogen papirer. Herefter har de 30 dage til at finde tag over hovedet og skaffe sig en indtægt som illegal.

Hvordan det går, kan du se, når første del af dokumentaren sendes torsdag d. 30. marts.

I dokumentaren ’Illegal i Danmark’ kan TV 2 dokumentere, hvordan de illegale bliver rådet til at lyve, så snart de har sat deres ben på dansk grund.

Både John og Hassan hører igen og igen, at de skal lyve om deres baggrund. De modtager gode råd i kiosker, på Hovedbanegården, i Folkets Park på Nørrebro, ude foran en moské og på gaden i København.

Timmy Lauridsen fortæller, hvorfor han er medlem i Sons of Odin

- For at få asyl skal man være virkelig snedigv(…) Sig, at du er medlem af MQM (et kontroversielt politisk parti i Pakistan, red.). Sig, du har haft mange problemer, og de er efter dig, lyder et af rådene til pakistanske Hassan, da han i dokumentaren opsøger nogle af sine landsmænd i en kiosk.

Fra en illegal til en anden: Sig, at dit liv er i fare

Ifølge Rigspolitiet har der aldrig før været sigtet så mange illegale i Danmark som nu.

Mange kommer hertil med italienske papirer, men de forlader ikke landet inden for de tre måneder, som de skal. I stedet går de under jorden og får hjælp af deres landsmænd.

Hassan, som kommer fra Pakistan, opsøgte også sit trossamfund undervejs i eksperimentet. Foran en moské mødte han to pakistanske mænd, der uddelte flyers, og i løbet af ingen tid begyndte de også at dele ud af deres råd til, hvordan man får det bedste ud af opholdet i Danmark, når man ikke er på flugt, men blot vil tjene penge.

Du skal strikke en god asylsag sammen, og den skal du studere nøje. Sig, at dit liv er i fare

En illegal mand til TV 2's muldvarp
Timmy Lauridsen fortæller, hvorfor han er medlem i Sons of Odin

- Du er som en bror for mig og pakistaner som jeg, så der er ingen problemer der. Jeg vil give dig et godt råd. Du skal søge asyl her i landet. Du skal strikke en god asylsag sammen, og den skal du studere nøje. Sig: ”Jeg er flygtet på grund af en bestemt person, og mit liv er i fare”, siger en af de pakistanske mænd og fortsætter:

- Sig: ”Altaf Hussein (stifter af det kontroversielle pakistanske parti MQM, red.) har udnyttet mig, uden at jeg vidste det, og nu er politiet efter mig”. Og ”hvis jeg forlader MQM, så slår de mig ihjel”. ”Så det er et kæmpe problem, jeg har skabt mig”. ”I må gerne undersøge min historie helt tilbage til Karachi”. Det er bare et forslag. En idé.

Hans kammerat bakker op:

- De vil prøve at skræmme dig og gøre ditten og datten for at få dig til at tale sandt. Så bare sig: ”Hvis I vil slå mig ihjel, så gør det, men jeg taler sandt”. Sig, at din kammerat blev dræbt, og at det var derfor, du flygtede.

"Måske skal du nævne Boko Haram"

I løbet af sine 30 dage i København fik nigerianske John flere gange at vide, at han skulle slå på, hvor godt et land Danmark er, når han skulle søge asyl. Og hvor vigtigt det er, at menneskerettighederne bliver overholdt.

John får at vide, at han skal rose menneskerettighederne i Danmark og fortælle myndighederne, at hans og familiens liv er i fare.

- Sig, at de truer din familie. De vil have penge af dig, ellers dræber de dig. Det kan godt lade sig gøre at få asyl, hvis du siger det. Du må ikke nævne, at du er kommet for at arbejde. Du skal kun sige, at dit og din families liv er i fare. Og så ros dem for at overholde menneskerettighederne, lyder et råd.

Ros dem for at overholde menneskerettighederne,

Illegal mand til TV 2's muldvarp

I det hele taget bliver de to muldvarpe i løbet af eksperimentet opfordret til at være rigtig grundige omkring deres asylhistorie.

- Du bliver nødt til at sætte dig ned og finde ud af, hvad du vil sige. Og analysere tingene. Måske skulle du nævne Boko Haram, siger en af de nigerianske mænd, som John Nakibo mødte i Folkets Park.

Grundig forberedelse til asylsamtalen er det vigtigste lyder et råd.

Du kan se første afsnit af dokumentaren ’Illegal i Danmark’ på torsdag kl. 20 eller på TV 2 Play.