Bonnie er overvægtig - men ikke overvægtig nok til en operation
Grænsen for fedmeoperationer ligger højt af økonomiske grunde. Det udelukker overvægtige, som lægerne ellers mener ville have gavn af en operation.
Bonnie Thomsen fra Bramming vejer 112 kilo og har et Body Mass Indeks (BMI) på 42.
Dermed er hun havnet lige midt i en indædt strid mellem læger og politikere omkring fedmeoperationer.
Lægerne og Sundhedsstyrelsen mener, at en fedmeoperation bør tilbydes alle med et BMI over 40. Altså også Bonnie Thomsen.
Politikerne, både på Christiansborg og i regionerne, mener at det bliver alt for dyrt. De har sat grænsen for fedmeoperationer på et BMI på 50 for personer, der i øvrigt er raske og ikke lider af følgesygdomme af deres overvægt.
Mangler 23 kilo
For Bonnie Thomsen betyder det, at hun ikke er overvægtig nok til at komme i betragtning til den fedmeoperation, som hun så gerne vil have.
Faktisk vejer hun 23 kilo for lidt til at nå den magiske BMI-grænse på 50.
-Så er der jo kun at ”håbe” på, at jeg får en følgesygdom. Eller også må jeg æde mig fed, indtil jeg får en af de her følgesygdomme eller får den her BMI på 50, siger Bonnie Thomsen, der har kæmpet med kiloene hele sit liv, men uden at kunne tabe sig.
-Jeg har forsøgt utallige gange. Vægtkonsulenter og så videre, fortæller hun.
Ny anbefaling
I januar kom Sundhedsstyrelsen med en anbefaling om, at fedmeoperationer skulle tilbydes patienter med en BMI på mindst 40 – og det tænkte håbet hos Bonnie Thomsen:
- Jeg tænkte yes! Så kan det måske lykkes for mig at få det her normale liv, siger hun.
Men hun glædede sig for tidligt.
For politikerne vil ikke følge den lægefaglige anbefaling, fordi det vil blive for dyrt.
Antallet steg 15 gange
Forhistorien er, at antallet af fedmeoperationer steg eksplosivt fra 2005 til 2010. Dengang kunne raske patienter uden følgesygdomme få en fedmeoperation, hvis deres BMI var højere end 40.
Antallet af operationer steg fra 284 operationer i 2005 til 4360 operationer i 2010. Det var en 15-dobling af antallet af operationer, og for politikerne var det en sundhedsudgift, der løb helt amok.
Derfor valgte regeringen i 2011 at sætte BMI-grænsen op til 50 – og det fik straks antallet af operationer til at falde drastisk, så det i 2015 var nede på 630.
Det er et niveau, som politikerne gerne vil holde.
-Jeg lytter til hvad fagfolkene siger, men jeg har også en økonomisk ramme som skal overholdes. Vi har en budgetlov der siger, at vi ikke må bruge flere penge end dem vi har, siger Bent Hansen, der er formand for Danske Regioner.
"Det er uhørt"
De danske læger er vrede over politikernes beslutning om at kigge så meget på udgifterne.
-Det er uhørt, at man på den her måde sidder faglige anbefalinger overhørig. Vi har at gøre med en gruppe patienter, som er syge og hvor man er behandling der hjælper. Og så vælger man alligevel at sige nej, det mener vi ikke der er råd til at gøre noget ved, siger Andreas Rudkjøbing, der er formand for Lægeforeningen.