Samfund

Royalt slot kan blive til bofællesskab

Slottet fra 1744 skal nu huse op mod 20 familier.

Projektudviklingsselskabet ELF Development har købt Sophienberg Slot på Strandvejen i Rungsted for 51,1 millioner kroner. Det skriver Frederiksborg Amts Avis .

Indtil for nyligt har slottet været anvendt som hotel- og kongrescenter, og skiftende mæglere har gennem årene haft pragtejendommen til salg. Blandt andre Colliers International Danmark, der i 2015 udbød slottet til den nette sum af 85 millioner kroner.

Plads til 20 nye hjem

Men køberne er udeblevet frem til nu, hvor ELF Development overtager slottet i slutningen af marts. Det glæder medlem af Hørsholm kommunalbestyrelse, Anders Vestergaard (LA).

- Jeg tror, at skrækscenariet for mange har været, at Sophienberg Slot ville forfalde, som det for år tilbage skete med Kokkedal Slot. Det ville have været frygteligt. I min verden er alt andet en god ting. Det havde været fint, hvis det var en virksomhed, der havde købt slottet, men ELF Developments planer om at nedrive de eksisterende punkthuse, genskabe parken inklusive 15-17 nye rækkehuse og indrette hovedbygningen til 4-5 store boliger på 150-250 kvadratmeter, synes jeg, lyder som en rigtig god løsning. Liberal Alliance vil i hvert fald gerne støtte en lokalplan, der kan understøtte det, siger Anders Vestergaard til Frederiksborg Amts Avis.

Omkranset af park

Sophienberg Slot blev opført i 1742-44 opført som lystslot for Chr. VI og dronning Sophie Magdalene.

Hovedbygningen ligger højt hævet over Rungsted Strandvej med en bred facade til den berømte kystvej, der strækker sig fra København til Helsingør. Fra hovedbygningen er der panoramaudsigt ud over Øresund til Sverige, og ejendommen er omkranset af et fredet parkanlæg, der som slotsbygningen emmer af historie og »herskabelighed« med små stier mellem plænearealerne. Parken er omkranset af en høj mur med en port mod skoven.

Til Estatemedia.dk, der kunne oplyse om slotskøbet allerede i fredags siger udviklingsdirektør i ELF Development, Anette Krarup:

- ELF har gennem længere tid undersøgt og vurderet mulighederne for at genskabe Sophienberg Slot til boligformål. Det ligger os meget på sinde nænsomt at genopbygge slottet til boliger og samtidig tage hensyn til de fredningsbestemmelser, der gælder for slottet og haven. Vi er i dialog med Slots- og Kulturstyrelsen som i den kommende tid skal tage stilling til vores planer for slottets fremtid, lyder det fra Anette Krarup.