I dag fejres folk med et ekstra kromosom - i Aalborg går de på scenen

Otte nordjyder med Downs syndrom er med i et nyt teaterstykke. - Det her kan jeg ikke kontrollere, siger instruktør.

Der bliver i øjeblikket øvet løs på en ny forestilling i Nordjylland.

Til maj vil otte skuespillere stille sig op på Aalborg Teaters borgerscene i forestillingen '46 + 1'. Men det usædvanlige ved stykket - som titlen også afslører - er, at de medvirkende er født med et ekstra kromosom.

De otte skuespillere har nemlig Downs syndrom. 

Downs syndrom

Det er International Downs Syndrom Dag tirsdag, 21. marts.

De fleste med Downs syndrom har et ekstra kromosom - I stedet for 46 kromosomer har de 47. Denne form er ikke arvelig.

Cirka 4 procent har Downs syndrom, der kan være arvelig. Det øger risikoen for, at flere børn i familien fødes med Downs.

Personer med Downs syndrom er psykisk udviklingshæmmede.

Siden 2004 er alle gravide i Danmark blevet tilbudt nakkefoldsscanning, der kan afsløre kromosomfejlen.

Fra 2006 - 2015 er mellem 21 og 31 børn født med Downs syndrom i Danmark om året.

Kilde: Landsforeningen Downs Syndrom

Helt forunderligt

Forestillingen beskrives som "dokumentarisk teater med noget på hjerte", og den handler blandt andet om folk med Downs syndrom, der bliver betragtet af andre. 

Downs syndrom er en form for udviklingshæmning og betyder, at man er født med en fejl på kromosom nummer 21.

Teaterstykket handler også om eksistentielle spørgsmål - som hvad der er normalt og unormalt. Der vil samtidig være en grad af tilfældighed og spontanitet, forklarer instruktør Martin Ringsmose.

- Det er et helt unikt liv, det skaber på scenen. Jeg har aldrig set eller oplevet noget lignende, fortæller han.

Instruktøren, der selv spiller en rolle i stykket, har især oplevet en markant forskel på de otte skuespillere og på, hvordan han og kollegerne arbejder.

- Det er som om, der er ikke er nogen vurdering af, om det er godt eller skidt. Det er mit indtryk, at det simpelthen ikke eksisterer. Hvis jeg siger "hvor var det godt", så svarer de "ja", det synes de også selv, fortæller han og fortsætter: 

- Vores vurdering af, hvornår noget er godt eller skidt, opløses - det er meningsløst. Det er præcist, hvad det nu end var, og det, synes jeg, er helt forunderligt.

Bliver bedre og bedre

Martin Ringsmose måtte undervejs finde ud af, hvordan han skulle fungere som instruktør: 

- Det var først, da jeg fandt ud af, at det her kan jeg ikke kontrollere - og det skal jeg heller ikke - at brikkerne faldt på plads. Det var mig, der skulle hengive mig til en teaterform, jeg ikke havde set før. Det var overraskende og dejligt, siger han. 

- Jeg er overbevist om, at ingen går fra den forestilling uden at være blevet påvirket af det. Også udover den dag. Det er jeg i hvert fald blevet.

Ægteparret Hanne Hyldahl og Sune Holm medvirker begge i teaterstykket. 

- Det er rigtig spændende. Vi har øvet og øvet og vi bliver bedre og bedre, siger Sune Holm til TV 2 Nord, hvor han også forklarer, at han ikke mener, at det er svært at være skuespiller. 

- Når man kan finde ud af det, så kan man godt.

En langsom forsvinding

Teaterdirektør Hans Henriksen forklarer, at udgangspunktet for forestillingen er debatten omkring fosterdiagnostik, som betyder, at en del gravide i dag fravælger at få børn med kromosomfejlen. 

- Det har ført til en form for en langsom forsvinding af den type menneske. Vi ønsker på en måde at møde dem og forstå dem og den værdi, de repræsenterer, som jo er en meget anderledes type værdi, end det vi er vant til. Så det er et ønske om at sætte fingeren på den dimension, de udgør, ved at være her sammen med os, fortæller han. 

Hvis forestillingen bliver en succes, håber teaterdirektøren, at den kan fortsætte over en længere periode. 

Forestillingen '46 + 1' har premiere 6. maj.

I anledning af International Downs Syndom Dag, der fejres over hele verden tirsdag, har TV 2 Nord mødt skuespillerne samt instruktøren bag stykket, Martin Ringsmose, under en prøve. Se mere i videoen øverst på siden.