Samfund

Det er ikke så tosset at være en ældre far

Flere mænd får børn i en sen alder. Og det er der mange fordele ved.

Der er mange, der har en holdning til kvinders fertilitet. De skal se at få sig nogle børn langt tidligere, gentages mantraet. Og stik modsat viser et nyt studie fra Aarhus Universitet nu, at ældre kvinder er bedre mødre.

Men hvad med mændene? Har deres alder betydning for, om de bliver en god far? 

Ja, det mener både Svend Aage Madsen, forskningsleder på Rigshospitalet, og børnepsykolog Charlotte Diamant.

- En af grundene handler i al sin enkelhed om modenhed i hjernen, siger hun.

- Frontallapperne er jo ikke færdigudviklet, før man er midt i tyverne. Så mænd over 30 har bare bedre mulighed for at tilsidesætte egne behov, sætte sig ind i andres følelser og være realistiske omkring barnet, som er store dele af det at være en god forælder. 

Der kommer flere senior-fædre

Det er heller ikke længere kun Donald Trump, Mick Jagger og den slags, der får børn, selvom de er oppe i årene. Flere danske mænd kaster sig ud i faderskabet, selvom de har alderen til at være bedstefar.

Forrige år blev 69 mænd over 60 år fædre, mens hele 612 mænd i alderen 50 til 59 år blev far til en nyfødt. Det viser tal fra Danmarks Statistik, skriver Kristeligt Dagblad.

Kaster man blikket endnu længere tilbage, ser man, at der er kommet langt flere senior-fædre.

Ældre fædre er måske lidt tungere i røven, når der skal spilles fodbold. Men så kan de nok mange andre spændende ting. 

Svend Aage Madsen, forskningsleder på Rigshospitalet

Faktisk er antallet af nyfødte børn med fædre over 60 år steget med 176 procent fra 1986 til 2015. I samme periode er 162 procent flere børn kommet til verden med fædre i aldersgruppen 50 til 59 år.

Ældre lever et mere børnevenligt liv

Ifølge den nye undersøgelse er mødre, der var over 30, da de fik barn, mere rummelige, autoritative og tolerante overfor stress. De samme ting vil formentlig gælde fædrene, hvis forskerne også nærstuderede dem.

Det siger Svend Aage Madsen, forskningsleder på Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed. 

- Når man studerer eller er i begyndelsen af sit arbejdsliv, er man meget mere låst og kan ikke selv bestemme så meget over rammerne omkring ens liv, mens der senere er mere frit valg og ofte bedre ressourcer til at vælge en livsform, der passer med et familieliv. Så det er nok der, man i virkeligheden har mest overskud og motivation til at få børn, siger han.

Han hæfter sig ved, at folk, der får børn i en senere alder, ofte har besluttet, at nu er det dét, denne livsfase skal handle om og ikke så meget andet. 

- Men det er jo også en del af de børns virkelighed, at de har deres forældre i kortere tid. Det betyder rigtig meget for mange børn, at deres forældre lever, når de selv får børn.

Det er til gengæld også den eneste ulempe, Svend Aage Madsen kan komme i tanke om. 

- Ældre fædre er måske lidt tungere i røven og mindre elastiske i benene, når der skal spilles fodbold, end de unge. Men så har de nok mange andre spændende ting, de kan indvie barnet i, siger han.

Det er aldrig sort-hvidt

Traditionelt er det far, der leger og laver sjov og ballade. Og det vil en ung far nok være bedre til, indvender Charlotte Diamant, der er privatpraktiserende børnepsykolog. 

- Den unge far vil nok være mere energisk - kom, nu går vi ud og leger - og mindre reflekteret. Og nogle ældre fædre synes måske, at man er en god far, når man er et skaffedyr, der ikke er særlig nærværende, men til gengæld har sat penge til side til universitetet. Så det er aldrig sort-hvidt, siger hun. 

Jo ældre, man er, når man får sit første barn, des mere bekymret kan man være. Det er skidt. 

Charlotte Diamant, børnepsykolog

Alligevel taler meget for, mener hun, at lidt ældre mænd kan være bedre fædre. 

- En ældre far kan oftest byde ind med lidt mere, fordi han er mere etableret i livet, har tjent flere penge og kan give sit barn bedre muligheder, bedre ernæring og så videre. Når man er ældre, kender man også sig selv bedre. Man ved, hvad man står for, og hvilke værdier, man gerne vil give videre. Der er tydeligere grænser. Man er mere rummelig og har mindre impulsstyring, siger Charlotte Diamant.

Pylrefar og projektbarn

Men hvad så med fordommen om ældre forældre, der får "projektbørn"? Dem, der bliver de irriterende, overbeskyttende og krævende forældre i børnehaven og skolen? Er det kun en fordom?

- Jeg ved ikke, om det er statistik eller fordom. Jo ældre, man er, når man får sit første barn, des mere bekymret kan man være. Det er skidt, siger børnepsykologen. 

- Bekymring er ikke godt for nogen. Så bliver man en pylremor eller en pylrefar. Man kan have en kortere lunte i forhold til, hvad der er okay og "pas nu på". Man kan også komme til at være for blid for at undgå konflikter. Men igen: Alt andet lige kender man sig selv bedre, når man er lidt ældre, og vil have tydeligere grænser. 

Svend Aage Madsen synes, "der er for mange negative ord", og det er en hård måde om tale om forældre: 

- Projektbørn, curlingbørn, antennebørn... Man skal lade være med at være så fordømmende. Børnene er måske endnu mere ønskebørn, hvis forældrene har ventet på at få dem. Og så kan man jo altid rådgive om, hvor meget man skal bane vejen - eller curle - dem... Men pointen er, at alle forældre vil gøre det så godt som muligt. Før gjorde man, som traditionerne sagde, men i dag kommer der jo ny viden hvert tyvende minut, som da er yderst fornuftigt at sætte sig ind i. Forældre, der gerne vil købe tøj uden giftstoffer, prøver jo at være gode forældre.

Et godt tidspunkt at få børn

Som malurt i bægret her til sidst kan vi tilføje, at en forsker fra Wien for et par år siden kom frem til, at ældre mænd har højere risiko for at få grimme børn

Så kan man jo overveje, om det er en risiko, man har mod på at tage. 

Eller man kan droppe al den snak om alder helt. Som Svend Aage Madsen fra Rigshospitalet siger: 

- Alle snakker om, hvornår det er godt at få børn, i stedet for at sige, at det altid er godt at få børn.