Samfund

Danskernes lønsedler er propfulde af fejl

Hver fjerde danske lønmodtager har inden for det seneste år opdaget fejl på sin lønseddel.

Manglende løn for overarbejde, placering på et for lavt løntrin eller rod i antallet af brugte feriedage. Danske lønmodtagere slås med et væld af fejl på deres lønsedler. Alene det seneste år har hver fjerde af de cirka 2,7 millioner danske lønmodtagere – svarende til knap 650.000 personer – oplevet, at der var fejl på en eller flere af deres lønsedler.

Heraf har hele 56 procent - svarende til 364.000 - opdaget, at de havde fået udbetalt for lidt i løn, viser en undersøgelse, YouGov har foretaget for metroxpress.

- Det er virksomhedernes ansvar, at lønnen er korrekt, men hvis medarbejderne ikke får tjekket deres lønsedler og gør deres arbejdsplads opmærksom på fejlen, kan den jo ikke blive rettet. I nogle tilfælde kører fejlene i årevis, siger Keld Bækkelund Hansen, forbundssekretær i Dansk Metal, til metroxpress.

Fagforeninger oplever kaskade af fejl

Også i 3F og FOA oplever medlemmerne en kaskade af fejl på deres lønsedler.

- Desværre tror jeg ikke, at alle vores medlemmer får opdaget fejlene. Mange af vores medlemmer får kun tjekket det nederste tal på lønsedlen, og hvis det er nogenlunde det samme som måneden før, regner mange med, at lønnen er korrekt, siger Per Jespersen, afdelingschef i 3F Østfyn, til metroxpress.

Problemet er størst blandt medlemmer, der arbejder i treholdsskift og weekender, vurderer FOA-konsulent Knud Røddik.

- Der går det galt hele tiden. Jeg vil virkelig anbefale, at folk får fisket deres lønsedler ud af e-Boksen og tjekket dem. Hvis man ikke selv kan finde rundt i det, skal man henvende sig til sit fagforbunds lokalafdeling, så kigger vi på det, siger han til metroxpress.

Arbejdsgivere: Vi spekulerer ikke

Hos Dansk Arbejdsgiverforening forsikrer man, at den forkerte lønudbetaling ikke er noget, der spekuleres i.

- Vi må desværre konstatere, at det sker igen og igen. Der er ikke nogen virksomheder, der udbetale forkert løn af ond vilje. Men løn er blevet komplekst, og så går det desværre galt, siger ansættelsesretlig chef Flemming Dreesen til metroxpress.