Samfund

Cana blev mor som 24-årig: Gode mødre har ingen alder

Historien om, at ældre mødre er bedre mødre har skabt stor debat. En af debattørerne er Cana Buttenschøn, der blev mor som 24-årig.

Yngre mødre er dårligere mødre.

Sætningen kunne ligeså godt have erstattet den oprindelige artikels overskrift om, at ældre mødre er bedre mødre. Det mener Cana Buttenschøn, der er blogger og uddannet jordemoder.

Hendes udmelding kommer efter, at DR Østjylland mandag skrev en historie om, at jo ældre mødrene er, når de føder deres barn, jo bedre trivsel hos barnet.

Cana Buttenschøn er selv blevet mor i tidlig alder. Hun var 24 år, da hun fik sin ældste søn Jens. Dengang havde hun flere udfordringer, primært med sig selv, fordi hun havde en følelse af at skulle leve op til samfundets krav om at være en god mor.

- Jeg skulle ikke være stereotypen på de unge mødre, som jeg oplever mange har fået qua tv-programmet De Unge Mødre, hvor unge mødre bliver udstillet knap så heldigt, siger hun tirsdag i programmet 'NEWS & Co.'

Unge møder er udenfor nummer

En af de aspekter, der særligt provokerer Cana Buttenschøn, er, hvorfor lysten til at undersøge forældreevnen på baggrund af ens alder overhovedet opstår.

Hun mener, at det bidrager til stigmatiseringen, som i forvejen huserer blandt unge mødre.

- Når man siger, at nogen er bedre end andre, så siger man nødvendigvis også, at nogen må være dårligere. Det, synes jeg, er enormt ærgerligt, siger hun og tilføjer:

- Jeg er ked af, at der skal være en stigmatisering overhovedet. At nogle er bedre mødre end andre på grund af deres alder. Det, synes jeg, er noget rigtig rod at begive sig ud i.

Det er noget rigtig rod at begive sig ud i.

Cana Buttenschøn, blogger

Cana Buttenschøn er ikke alene med denne holdning. Også debattør Nina Groes, der blev mor som 26-årig, oplever stigmatiseringen blandt yngre mødre. Hun blev eksempelvis spurgt af sin jordemoder, om hendes kommende barn var et uheld.

- Det er lidt udenfor nummer, selvom det i virkeligheden burde være rimelig normalt.

Mødre stigmatises uanset alder

Selvom undersøgelsen ligger op til, at ældre mødre er bedre mødre, er det ikke kun de nybagte unge forældre, som bliver stigmatiseret.

Søs Marie Serup, politisk kommentator, blev mor i en sen alder. Selvom hun er sikker på, at hun er en bedre mor, end hvis hun havde fået sin søn tidligere, oplever hun også fordomme.

- Man får at vide, at man er en pyllergøj, at man forkæler dem for meget, og det er nok også fordi, at det har været svært at få børn. Samtidig er vi blevet tudet ørene fulde af i hele vores professionelle liv, om vi ikke snart skulle have børn, siger hun i 'NEWS & Co.'.

Til spørgsmålet om Cana Buttenschøn ville have været en bedre mor, hvis hun fået sit første barn i en senere alder, er svaret et klart ja.

- Jeg er ikke sikker på, at det havde været på grund af min alder. Men så havde det været, fordi jeg havde oplevet at se veninder få børn i langt højere, end det var tilfældet, da jeg blev mor. Jeg tror, jeg havde sat mig ind i mange af de følelser, som man gennemgår som nybagt mor. Jeg havde ikke noget begreb om, hvor svært det faktisk ville være, før jeg stod midt i det.

I stedet for at sammenligne kvinders moderegenskaber i kraft af deres alder, har Cana Buttenschøn et enkelt håb.

- Det kunne være fedt, hvis vi kunne blive enige om, at vi alle havde et kæmpe potentiale til at blive fantastiske mødre, og at vi bare skal vejledes og rummes på vejen og vide, at vi gør det godt nok.