Samfund

91-årig dansk nazi-vagt slipper for tiltale - Nu vil DF ændre kursen

En 91-årig dansk mand, tidligere medlem af Frikorps Danmark, har forklaret, han i 1943 så flere jøder blive henrettet i lejr i Hviderusland.

Selv om han umiddelbart efter 2. verdenskrig forklarede, at han havde set flere jøder blive henrettet, slipper den 91-årige for at blive tiltalt i Danmark for krigsforbrydelser. Den 91-årige var som medlem af Frikorps Danmark i 1943 vagt i Waldlager-lejren, en arbejdslejr, som det tyske nazi-regime drev i Bobruisk i Hviderusland.

Det havde nazijægerne fra Simon Wiesenthal Centret, som meldte den 91-årig og et andet medlem af Frikorps Danmark, der nu er svensk statsborger, til anklagemyndigheden, ellers bedt Danmark om.

Tirsdag har Rigadvokaten afvist at rejse tiltale mod de to mænd, som dermed slipper for at blive tiltalt for krigsforbrydelser. Rigsadvokatens afgørelse stadfæstede en beslutning fra Statsadvokaten for Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), som også tidligere har afvist at rejse tiltale mod de to.

Ikke beviser nok

Der er ikke beviser nok til at rejse sagen, lyder konklusionen fra Rigsadvokaten. Statsadvokat Mohammad Aslan fra Rigsadvokatens kontor oplyser også til Ritzau, at Rigsadvokaten hverken finder beviser for aktiv eller passiv medvirken til de drab og den vold, jøderne blev udsat for.

Men det får nu Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup til at stille spørgsmål til justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om sagen.

- Vi vil da gerne høre, hvad der lægger til grund for Rigadvokatens beslutning om ikke at rejse tiltale. Og vi vil gerne have at vide, hvorfor Danmark ikke ændrer kurs i disse sager, lige som det sket i Tyskland. I Tyskland har opgøret med den tid været specielt smerteligt, og der er da god grund til, at vi i Danmark kigger på, hvordan man håndterer den slags sager, siger Peter Skaarup til TV 2.

Han understreger, at han ikke er ude efter hævn og lange fængselsstraffe i forhold til alderssvækkede mennesker som den 91-årige dansker.

- Men de her er sager er vigtige for den generation, som er ved at forlade os. Og de er vigtige for vores viden om den tid, siger Peter Skaarup til TV 2.

Kursskifte i Tyskland

Overfor TV 2 sætter historikeren Therkel Stræde, lektor i samtidshisorie på SDU og medforfatter til bogen "En skole i vold", som blandt andet handler om Frikorps Danmark-medlemmers bevogtning af fanger i Waldlager-lejren, spørgsmålstegn ved Rigsadvokatens konklusioner - og han påpeger, at man i Tyskland nu følger en anden kurs.

- I Tyskland, hvor man meget sent har ændret kurs, rejser man nu tiltale mod folk, der har været en del af udryddelsesmaskinen. Bedre sent end aldrig - og det er jo heller ikke for sent for Danmark at ændre kurs her, siger Therkel Stræde til TV 2.

Han har tidligere overfor Information påpeget, at de to danske mænd formentlig ville være blevet dømt for medvirken til mord, hvis sagen var blevet rejst i Tyskland.