Samfund

Fødevarestyrelsen: Intet tyder på, at råddent kød fra Brasilien er kommet til Danmark

Fødevarestyrelsen siger, at de danske forbrugere trygt kan købe kød fra Brasilien.

Råddent kød kan være eksporteret fra Brasilien til Europa, men der er intet der tyder på, at det endt i danske kølediske.

Det oplyser Fødevarestyrelsen til TV 2.

- Vi har gennemgået vores interne systemer, og vi har ikke nogen information om, at der skulle være råddent kød fra Brasilien på det danske marked, siger Nikolas Hove, der er beredskabschef i Fødevarestyrelsen til TV 2.

Forbrugerne kan trygt købe kød

Da svindel ikke altid opdages, kan Fødevarestyrelsen ikke garantere, at kødet ikke er kommet til Danmark, men der har ikke været nogen sager de seneste to år, siger Nikolas Hove.

- Vi har en god fødevaresikkerhed i Danmark, så som forbruger kan man trygt købe de varer, der er i supermarkederne, siger Nikolas Hove.

Flere store brasilianske kødproducenter er involveret i sagen, men selvom nogle af dem leverer kød til det danske marked, mener Fødevarestyrelsen ikke, at råddent kød er kommet til Danmark.

- Vi har taget kontakt til alle de virksomheder, der handler med brasiliansk kød og bedt dem sikre sig, at de ikke har solgt noget dårligt kød og også bedt dem om at følge op på, hvilke varer de har på lageret. Det er virksomhedernes ansvar, at de sælger sikre fødevare, siger Nikolas Hove.

Fødevarestyrelsen afventer nu yderligere information fra den brasilianske ambassade eller EU.

Blandede pap i kylling

Sagen har sit udspring i operation ”Svagt Kød” (Weak Flesh), hvor brasiliansk politi i fredags ransagede 194 adresser rundt omkring i landet efter mere end to års efterforskning.

Flere af dem mistænkes for at have eksporteret råddent kød til udlandet.

Ifølge BBC siger brasiliansk politi, at det kan være sundhedsskadeligt. 

- De brugte syre og andre kemikalier til at maskere produkterne. I nogle tilfælde var de anvendte produkter kræftfremkaldende, siger brasiliansk politi.

Ifølge det britiske medie er kartofler, vand og sågår pap også blevet blandet i kyllingekød for at øge profitten.

Brasilien er verdens største eksportør af kylling og oksekød. Sidste år eksporterede det sydamerikanske land omkring en million tons fersk oksekød. 334 tons endte i Danmark.

Eksporten giver Brasilien en årlig indtægt på cirka 83 milliarder kroner.

Indkalder til krisemøder

Politiet mistænker kødproducenter for i årevis at have bestukket inspektører fra landets fødevarekontrol.

De skal have erklæret fordærvet kød for egnet til at sælge og spise. Sagen er en kæmpeskandale i Brasilien og kan komme til at koste landet dyrt.

Præsident Michel Temer forsøger med sine møder med ambassadører fra Europa, USA og Kina at få lagt låg på skandalen.

- Der er ingen sundhedsmæssig risiko, lyder det fra en talsmand for landets sundhedsministerium.

Det har mange brasilianere dog svært ved at tro på.

Ministre anklaget for bestikkelse

Politiet og anklagemyndigheden har de seneste par år igen og igen anklaget ministre og embedsmænd for i stor stil at modtage bestikkelse fra folk og selskaber med lyssky interesser.

Der er fundet beviser på, at slagterier har bestukket inspektører fra fødevarekontrollen.

Der er blevet snydt med certifikater på kødeksport til Europa. Der er fundet salmonella i kød, der skulle eksporteres, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Mange anholdelser

Politiet har under omfattende razziaer fredag anholdt 30 personer, som mistænkes for at have været en del af det kriminelle netværk. Der er udsendt arrestordrer på yderligere 27 personer.

En stor kyllingefarm, der drives af det multinationale selskab BRF, og to slagterier fra det brasilianske selskab Peccin er blevet lukket med tvang.

Yderligere 21 kødproducerende fabrikker er under mistanke.