Samfund

Danske banker og milliarder i skattely: 'Alle alarmklokker burde have ringet'

Danske bistandsorganisationer som Oxfam Ibis og Mellemfolkeligt Samvirke undrer sig over passiviteten hos Danske Bank og Nordea.

- Man kan virkeligt undre sig over, at de ikke har mere opmærksomhed på dette område. Der må have været alarmklokker, som de har ignoreret.

Det siger Hannah Brejnholt, der er  seniorrådgiver i Mellemfolkeligt Samvirke og ekspert i internationale skatteforhold, efter det er kommet frem, at Danske Bank og Nordea er blevet brugt til omfattende hvidvask af penge og overførsler af formuer til kendte skattely.

Bistandsorganisationer som Mellemfolkeligt Samvirke og Oxfam Ibis har længe kritiseret bankerne for at medvirke til at flytte formuer til skattely og som i det aktuelle tilfælde hjælpe kriminelle med at vaske sorte penge hvide.

- Det er under al kritik, at alle alarmklokker ikke ringer i banken, når der kommer penge fra en bank i Moldova fra et russisk selskab registreret i England, og hvor den danske banks kunde er et anonymt selskab på Seychellerne, British Virgin Islands eller andre kendte skattely. Det ligner mest, at bankerne har vendt det døve øre til alarmklokkerne. Det underminerer tilliden til de danske banker, siger Lars Koch, der er international chef i Oxfam IBIS.

Finanstilsynet kom i sidste uge med en redegørelse, der indeholdt en skarp kritik af bankerne. Og nu kan Berlingske afsløre detaljer om Danske Bank og Nordeas involvering.

- Det er svært fortsat at tro på, at de danske banker ikke har været klar over, at de formodentlig har medvirket til hvidvask og at til gemme formuer i skattely, siger Lars Koch fra Oxfam Ibis.

Ifølge Hannah Brejnholt fra Mellemfolkeligt Samvirke er der brug for mere gennemsigtighed på området, så man kan sikre, at bankerne lever op til den lovgivning, der er på plads, at der bliver fulgt op på det og at bankerne bliver holdt ansvarlige, hvis de ikke gør det.

Men der er også brug for ny og strammere lovgivning:

- Først og fremmest er der brug for implementering af offentlige registre over reelle ejere, så vi ved hvem der ejer de forskellige selskaber, siger hun.