Samfund

Modstand mod antimuslimske demonstrationer koster millioner

Alene i 2015 har politiet hevet 2.821 ekstra betjente ind for at beskytte islamkritiske For Frihed mod moddemonstranter, viser aktindsigt.

Selv om den islamkritiske organisation For Frihed, det tidligere Pegida, sjældent kan mobilisere mere end 100 mennesker til sine demonstrationer, har politiet alene i 2015 brugt 22.359 arbejdstimer ud over det daglige beredskab på at beskytte demonstranterne.

Det viser en aktindsigt, som Information har fået udleveret. 

Ifølge politiet skyldes de mange ekstra mandetimer, at det er nødvendigt at beskytte demonstranterne mod aggressive moddemonstranter.

Af aktindsigten fremgår det, at Københavns Politi i 2015 måtte hente 2.821 ekstra betjente ind fra for eksempel fridage eller andre politistationer udelukkende til at eskortere For Frihed.

- Den vigtigste enkeltfaktor til stigningen er de såkaldte Pegida-demonstrationer, som fandt sted en gang om ugen, og som derefter gik over til en gang om måneden. Det har krævet mange mandetimer, især i 2015, men også i 2016 og 2017, siger politidirektør i Københavns Politi Thorkild Fogde til Information.

Hvem skaber problemerne til For Frihed-demonstrationerne? 

- Det er næsten uden undtagelse moddemonstrationerne. Det er politiets opgave at beskytte demonstrationsfriheden. Og der er nogle grupper, der føler, at For Frihed er antidemokratisk, men som selv anvender metoder, der er antidemokratiske. Så mange af de ressourcer, vi bruger, bruger vi på at beskytte Pegida mod moddemonstranter.

Flere millioner

Ifølge politiets beregninger kostede den ekstra bemanding til For Friheds optog bare i 2015 4,4 mio. kr.

Reelt går der formentlig endnu flere polititimer til, da opgørelsen kun tæller de ekstra tilkaldte betjente, som ikke indgår i det daglige beredskab, forklarer politidirektøren.

For Frihed er godt tilfredse med politiets beskyttelse af deres demonstrationer, for hvis ikke politiet brugte så mange kræfter på demonstrationerne, ville de "blive slået til plukfisk", mener formand Tania Groth. 

- Politiet gør et suverænt stykke arbejde. Personligt vil jeg ønske, at de lavede flere arrester, da der jo ingen konsekvens er for de unge, siger hun til Information

Forskellige slags protester

Gruppen NoPegida DK, som arrangerer moddemonstrationer mod For Frihed, skriver til Information, at de går på gaden for at give et modsvar til For Friheds hadske holdninger.

De betragter sig selv som et netværk af flere grupper, der skiftes til at arrangere "mange forskellige slags protester", når For Frihed demonstrerer og "spreder deres had mod muslimer". 

- Vi mener ikke, deres forsøg på at skabe splittelse i et mangfoldigt København bør stå uimodsagt, skriver en unavngiven talsmand fra NoPegida DK.

Han mener dog ikke, at gruppen optræder voldeligt til demonstrationerne. 

- Vi kan ikke genkende det billede, politiet prøver at male af de demonstrationer og protester, som vi i NoPegida-netværket arrangerer. Tværtimod mener vi, det er politiets opgave at sikre, at vi på lige fod kan demonstrere frit, det har vi desværre ofte oplevet, ikke er tilfældet - at man nærmest for enhver pris vil sikre, at Pegida ikke får at se og høre, hvor mange der er uenige med dem, når de udpeger muslimer som syndebukke.