Samfund

Godhavnsdrengene kæmper for undskyldning: 'De blev udsat for tortur'

Selv om byretten har slået fast, at sagen om de misrøgtende børn fra Godhavn er forældet, giver de tidligere elever ikke op.

Kærlighed og omsorg blev erstattet med slag og spark på børnehjemmet Godhavn i efterkrigstiden. Hverdagen bestod af psykisk terror. Mindst 12 af eleverne blev tvunget til at tage antipsykotisk medicin, og enkelte blev udsat for seksuelle overgreb. De fleste græd sig selv i søvn. 

Søndag aften har TV 2 vist tredje og sidste del af miniserien 'Der kommer en dag', der er baseret på hændelserne på Godhavn, som de tidligere elever husker dem.

I seriens afsluttende scene formår hovedpersonerne Elmer og Erik at slippe væk fra den brutale hverdag, da børnehjemmets tyraniske forhold bliver afsløret. 

Det, som drengene blev udsat for, er tortur, og det er uforældeligt.

Bjørn Elmquist, forsvarsadvokat

For virkelighedens Godhavnsdrenge er sagen dog en helt anden. Mange af dem kæmper stadig med psykiske mén som et resultat af tiden på børnehjemmet, mens de endnu ikke har fået en officiel undskyldning fra den danske stat. 

Kæmpet mod staten siden 2005

En af dem er Poul Erik Rasmussen, formanden for foreningen Godhavnsdrengene, der siden 2005 har forsøgt at lægge sag an mod staten.

Han ankom til Godhavn i Tisvilde i 1963. Blot 13 år gammel. Karakteren Erik fra miniserien bygger på Poul Eriks beretninger, og det er de oplevelser, han gerne vil have en officiel undskyldning for.

Men den tidligere børnehjemsdreng er i stormende modvind. 

Tidligere har byretten afvist sagen. Den er forældet, lyder forklaringen, og de tidligere elever kan derfor ikke længere kræve erstatning for hændelser, der er sket så langt tilbage i tiden.

Der er tale om tortur

Hverken Poul Erik Rasmussen eller hans forsvarsadvokat Bjørn Elmquist er dog klar til at smide håndklædet i ringen. De kæmper ikke kun for Poul Erik, men for alle de børn, som blev udsat for lignende overgreb, siger de. Derfor bliver de ved. 

Desuden holder forældelsesargumentet ikke, mener Bjørn Elmquist: 

- Det, som drengene blev udsat for, er tortur, og det er uforældeligt. Derfor skal de stadig have en erstatning og en undskyldning. Den regning kan staten ikke løbe fra, siger han.

Poul Erik Rasmussen ønsker at få udbetalt et erstatningskrav på 10.001 kroner. Et symbolsk beløb, som én gang for alle skal slå fast, at forholdene på børnehjem som Godhavn var dybt kritisable.

Det handler ikke om penge for dem. De vil bare gerne have en undskyldning.

Bjørn Elmquist, forsvarsadvokat

Målet er samtidig at åbne op for muligheden for en statsfinansieret fond, som de resterende børnehjemsbørn kan få gavn af. 

- Hvis Poul Erik skulle ende med at vinde sagen og få medhold i, at han ikke blev behandlet ordenligt, vil flere af de tidligere elever også lægge sag an, og det tror jeg, at staten er rigtig bange for. For så kan det godt gå hen og blive dyrt, siger Bjørn Elmquist. 

Staten tilbageholder dokumenter

Siden byrettens afgørelse er det lykkedes de to mænd at få sagen appelleret, og i torsdags skulle landsretten derfor afgøre, hvorvidt sagen var forældet eller ej.

Håbet var, at Poul Erik ville få medhold i, at der er tale om en tortursag, som derfor ikke kan gå i glemmebogen. 

Poul Erik måtte dog melde fra til retsmødet i sidste øjeblik. Han er blevet så alvorligt syg, at sagen er blevet udsat i op til to måneder.

Men selv hvis Poul Erik skulle nå blive rask nok inden for denne tidsfrist, og selv hvis det lykkedes dem at få medhold i landsretten i forhold til forældelsesdelen, mener Bjørn Elmquist stadig, at det bliver vanskeligt at komme videre med den egentlige retssag. 

- Det ser svært ud. Systemer holder sammen. Kammeradvokaten har stærke kort på hånden som Socialministeriet og regeringen, og vi har endnu ikke fået lov til at kigge de dokumenter igennem, som kan bevise, hvorvidt Poul Erik var ét af de børn, som fik antipsykotisk medicin. De sagsakter er blevet lukket i, siger han og fortsætter:

- Men vi er ikke døde endnu, vi spræller stadig. 

Har startet indsamling

Indtil videre betaler Poul Erik Rasmussen selv for retssagernes udgifter. Derudover har foreningen Godhavnsdrengene startet en indsamling, mens filmselskabet Zentropa, der står bag filmen om børnehjemsdrengene, har doneret 100.000 kroner.

Poul Erik er dog blevet pålagt også at betale Socialministeriets udgifter ved den igangværende retssagen, og taber han sagen, får han ikke de penge igen. 

- Indtil videre har vi betalt 50.000 kroner til Kammeradvokaten, fortæller Bjørn Elmquist, som står for at administere alle udgifter.

Selv arbejder han gratis, og det er der helt personlige grunde til, siger han. 

Poul-Erik Rasmussen, formand for foreningen Godhavnsdrengene.

- Den her sag er simpelthen så grov. Når staten siger, at forholdene på de børnehjem var almen norm, er det løgn og latin. Jeg var selv barn dengang, og jeg har måske fået et slag en gang imellem, men jeg er aldrig blevet mishandlet på den måde, som Poul Erik og de resterende børnehjemsbørn blev, siger han og slutter: 

- Og det handler ikke om penge for dem. De vil bare gerne have en undskyldning.

Endnu har ingen socialministre ønsket at undskylde - det til trods for, at en rapport i 2011 slog fast, at mindst 60 tidligere elever fra Godhavn var blevet udsat for brutale overgreb i perioden 1950-75. Godhavnsrapporten bygger på interviews og aktindsigt fra hovedpersonerne selv. 

TV 2 har søndag prøvet at få en kommentar fra Børne- og Socialministeriet men uden held. 

Se hvad socialministrene har sagt siden 2005

 1. Karen Ellemann (V) i 2016

  - Der er mennesker, der stadig er præget af deres oplevelser. Det gør mig ondt. De skulle have haft bedre forhold. Men det er historiske forhold, vi ikke kan ændre i dag, sagde hun i februar fra talerstolen i Folketingssalen, da Socialdemokraterns forslag om at give Godhavnsdrengene en undskyldning faldt med et flertal imod sig.

 2. Karen Hækkerup (S) i 2012

  - Det er svært at dømme fortidens gerninger på nutidens præmisser. Det er ikke et forsvar for det, der er sket, men en erkendelse af, at datidens syn på børn og særligt på udsatte børn var et andet, end det er i dag. Jeg beklager dybt personligt, at drengene fra Godhavn har været udsat for det, de har, sagde Karen Hækkerup i 2012 i Politiken.

 3. Benedikte Kiær (K) i 2011

  - Jeg beklager de grelle forhold, som der har været på nogle af børnehjemmene. Det var en anden tid med en anden lovgivning, hvor man ikke så på tilsyn som man gør i dag, sagde den daværende socialminister i 2011 til DR.

 4. Karen Ellemann (V) i 2009

  - Det er mit håb, at foreningen med den uvildige undersøgelse får belyst fortiden og opnår den ro, de søger, sagde hun i maj 2009 i Politiken, da hun første gang var socialminister og en undersøgelse af forholdene på Godhavn blev sat i søen - uden at Godhavnsdrengenes krav om en undskyldning blev kommenteret.