Samfund

Danske øer er blandt verdens bedste steder at se på stjerner

Organisationen IDA sætter øerne Møn og Nyord på verdenskortet og hylder dem for deres flotte, mørke himmel.

Hvis du godt kan lide at kigge på stjerner, så behøver du ikke at tage længere væk end til Sydsjælland på de danske øer Møn og Nyord.

I hvert fald ifølge organisationen International Dark-Sky Association, også kaldet IDA, der netop har udpeget øerne som et af de bedste steder i verden til at se på stjerner.

Organisationen, der kæmper mod lysforurening, har udnævnt Møn og Nyord som Nordens første ’International Dark Sky Park’ og ’International Dark Sky Community’.

Det betyder, at der i dette område ikke er ligeså meget overskydende, menneskeskabt lys fra blandt andet lygtepæle og lysende reklamer, der generer udsigten til stjernerne og forstyrrer miljøet.

Området er det første i verden, som er blevet tildelt begge titler.

Fakta: Lysforurening

Lysforuerening er en betegnelse for, at der udsendes så meget lys fra gadelamper, reklamer, billygter og så videre, at nattehimlen bliver svær at se. Det kan blandt andet betyde forringede muligheder for observationer af nattehimlen, spild af energi og forstyrrelser i økosystemet.

Mange mener også, at det forringer almindelige menneskers livskvalitet, at de ikke kan opleve stjernehimlen.

Kilde: Illustreret Videnskab

- Øerne Møn og Nyord har opnået en historisk bedrift i IDA's historie. Det afspejler en på verdensplan usammenlignelig beskyttelse af det naturlige nattemiljø, udtaler administrerende direktør i IDA J. Scott Feierabend i en pressemeddelelse

Længe ventet blåstempling

Udnævnelsen kommer, efter at Vordingborg Kommune, som øerne hører under, i fire år har arbejdet på at blive Dark Sky-certificeret ved at forbedre belysningen på nattehimlen i områderne.

- Gruppen af lokale aktører brænder for at få nattemørket over Møn og Nyord beskyttet og bevaret, siger kommunens borgmester Knud Larsen i pressemeddelelsen og tilføjer blandt andet:

- Vi har Møns Klint som et vartegn og som et stedbundet potentiale – nu har vi også bevis på, at den flotte nattehimmel er unik med over 5.000 synlige stjerner mod for eksempel cirka 100 i København.

Danske øer blandt få europæiske områder

Når et område udråbes som Dark Sky Community af organisationen IDA, betyder det, at området blandet andet har indført vedtægter for udendørsbelysning, og at det påtager sig at undervise indbyggere i vigtigheden af en mørk nattehimmel.

Der findes kun 14 Dark Sky Communities på verdensplan, hvoraf tre områder ligger i Europa.

Når området også udnævnes til Dark Sky Park betyder, at det er naturbeskyttet, og at der er god udendørs belysning, som ikke er lysforurenende. Desuden skal området levere Dark Sky-tilbud, der blandet andet betyder, at man kan komme til at sove under åben stjernehimmel.

Af disse findes der 44 i verden – ni i Europa.

Fra nu af vil Møn og Nyord altså også være at finde heriblandt. Vordingborg Kommune planlægger en officiel fejring af udnævnelserne i august måned.