Samfund

Britiske Peter vil have dansk pas: - Det allerværste er usikkerheden

Antallet af briter, der søger om dansk statsborgerskab er steget markant. Alene i januar i år har der været flere ansøgninger end i hele 2015.

Peter James Stark er en af de mange briter, der gerne vil have et dansk pas. Selvom han har boet, studeret og arbejdet her i landet i 25 år, har han aldrig overvejet det før.

Men Brexit har gjort ham usikker på fremtiden, og derfor har han søgt om at få dansk statsborgerskab ved siden af sit britiske. 

- Jeg har altid haft det sådan, at jeg er lige meget brite og lige meget dansker. Det har jeg værdsat meget, for det er jo en del af mig, siger han til TV 2.

Indtil nu har han ikke ønsket at lave om på, hvor hans tilhørsforhold var.

For mens det britiske statsborgerskab var en forbindelse til hjemlandet og den familie, han stadig har i England, gav det ham også mulighed for at leve på næsten samme vilkår som danskere her i Danmark. 

- Før jeg kunne få dobbelt statsborgerskab, ville jeg aldrig nogensinde opgive mit britiske, fordi jeg alligevel havde EU-borgerskabet og de rettigheder, som mit britiske pas gav mig her i landet. Men i og med, at brexit er kommet, og at jeg lige om lidt står til at ryge ud af EU, så er min situation i Danmark en helt anden, siger Peter James Stark.

Flere har søgt i januar i år end i hele 2015

I 2016 søgte 478 briter om dansk statsborgerskab for første gang. Det er mere end en seksdobling af antallet af ansøgninger i forhold til året før, hvor 71 personer sendte en ansøgning.

- Brexit var afgørende. Der begyndte en proces, som jeg ikke kan overskue konsekvenserne af.

Peter James Stark, politisk konsulent

Alene i løbet af januar i år har antallet af ansøgninger overgået de 71 fra hele år 2015. Her er nemlig 82 briter, der har søgt om dansk statsborgerskab. Den markante udvikling ser altså ud til at fortsætte.

Eva Ersbøll, professor i statskundskab på Københavns Universitet, forklarer, at stigningen kan skyldes to ting. Det blev muligt at søge om dobbelt statsborgerskab i september 2015, og det spiller en rolle, men hun er heller ikke i tvivl om, at briternes nej til EU den 23. juni sidste år betyder meget. 

- Jeg tror, at det gør beslutningen lettere, at de kan beholde deres britiske statsborgerskab. Men jeg tror bestemt også, at det skyldes brexit, siger hun til TV 2.

At afstemningen om Storbritanniens EU-medlemskab har påvirket antallet af ansøgninger fremgår også af tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Antallet af britiske ansøgninger om dansk statsborgerskab steg nemlig fra 20 i maj til 105 i juni måned.

- Brexit var afgørende

For Peter James Stark er der heller ingen tvivl. Brexit er hele årsagen til, at han har taget en beslutning om nu også at ville være dansk statsborger.

Selv hvis det ikke var en mulighed at få dobbelt statsborgerskab, så ville han stadig have søgt om at få et dansk pas, nu hvor briterne forlader unionen. 

- Brexit var afgørende. Der begyndte en proces, som jeg ikke kan overskue konsekvenserne af, siger han.

Det er især udsigten til at miste de rettigheder, han har som EU-borger, der har fået Peter James Stark til at skifte mening.

- Det allerværste er usikkerheden. Må jeg arbejde? Hvad med pension og ferie? Der er altså alle de her spørgsmål, som bare gør, at jeg ikke ved, hvor jeg står.

- Jeg havde aldrig nogensinde tænkt på, at jeg måske skulle ansøge om arbejdstilladelse, eller om jeg havde ret til at søge arbejde på lige fod med danskere. Den usikkerhed, den vil jeg simpelthen ikke stå med i det daglige, siger han.

Selvom Peter James Stark nu føler sig klar til at blive dansk statsborger, må han væbne sig med tålmodighed. Han skal nemlig først bestå den såkaldte indfødsretsprøve, som afholdes to gange om året. Næste gang er den 7. juni 2017. 

Han håber, at han om et halvt år kan sidde i Nyhavn med både et britisk og et dansk pas i hånden. 

Alle de herboende briter, han kender, har søgt om dansk statsborgerskab.

Det er især udsigten til at miste de rettigheder, han har som EU-borger, der har fået briten Peter James Stark til at søge om dobbelt statsborgerskab.

Det sker også i resten af Europa

Som Eva Erbøll siger, så er det ikke kun i Danmark, briterne søger om statsborgerskab. Hun forklarer, at det også sker i mange andre lande i Europa. 

- Det sker i de fleste europæiske lande, at britiske statsborgere ønsker at få statsborgerskab i det land, hvor de bor, fordi de er bekymrede over fremtidsudsigterne, hvis de mister deres unionsborgerskab, siger hun.

Der er ifølge det svenske medie Dagens Industri også sket en markant stigning i Sverige. 

Mens 441 briter søgte om svensk statsborgerskab i 2015, steg antallet af ansøgninger til 1521 sidste år. 

I de to første måneder af 2017 fik den svenske stat 328 britiske ansøgninger. Det normale antal ansøgninger per måned er omkring 30.