Samfund

Konfirmationshjælp til kræftsyg mor er strømmet ind: - Jeg er helt overvældet

En kræftsyg, fynsk mor har fået en helt overvældende reaktion på appel om hjælp til at holde konfirmation.

- Jeg er overvældet over, at det er nået så langt ud.

Det siger den 42-årige Vivi Schmidt, der i de sidste døgn er blevet overstrømmet med gavmilde tilbud fra fremmede mennesker.

Vivi Schmidt er alvorligt syg af kræft, og har derfor måtte opgive at holde konfirmation hjemme for sine tvillinger, der skal konfirmeres i maj. Onsdag fortalte hun sin historie i Fyns Stiftstidende, hvor hun efterlyste en lokal restaurant eller forsamlingshus, der kunne hjælpe hende for en billig penge.

- Jeg kunne se, at jeg ikke kunne holde det hjemme. Men det har været rigtigt svært at bede om hjælp. Det har krævet mange måneders overvejelse. Jeg har altid været rigtig dårlig til at bede om hjælp, men jeg er blevet bedre til det, siger hun.

Masser af svar

Hendes barske sygdomshistorie og beretningen om hendes bekymring for sine tre børn ramte dog langt bredere på de sociale medier og blandt avisens læsere.

To døgn senere sidder Vivi Schmidt pludselig med flere tilbud om hjælp end hun kan tage imod. Tilbud er strømmet ind, ikke bare fra restauratører og forsamlingshusbestyrere, men også fra folk, der vil donere penge, udlåne festtelte, køre konfirmanderne fra kirken, bage festkager, sætte hår og forfatte festsange.

I dag har Vivi Schmidt og en veninde haft travlt med at få overblik over alle henvendelser. Både dem hun vil tage imod og dem, som hun bliver nødt til at takke nej til.

Jeg har altid været rigtig dårlig til at bede om hjælp, men jeg er blevet bedre til det.

Vivi Schmidt

- I løbet af weekenden skal vi have svaret alle. Vi skal have styr på restaurant og kok i dag, så vi har en køreplan klar. Jeg kan egentlig slet ikke lide, at der er nogen jeg må sige nej til. Jeg synes næsten det er synd, så derfor fortjener alle jo også en stor tak, siger hun.

Kræft i flere omgange

Vivi Schmidt blev ramt af brystkræft i 2008, som tilsyneladende blev fjernet efter strålebehandling og kemo. I 2012 måtte hun dog i strålebehandling igen, da lægerne opdagede, at kræften havde spredt sig til knoglerne.

I 2016 blev det konstateret, at hun havde metastaser i både lever, nyre, knogler og bækken, og hun kom i en ny kemobehandling. I januar blev det så konstateret, at det også havde spredt sig til hjernen.

Men foreløbig er fokus på den søndag i maj, hvor tvillingerne skal konfirmeres i Ringe Kirke. Forudsætningerne for, at det bliver en ren festdag er pludselig blevet meget bedre for Vivi Schmidt og hendes familie.

- Det betyder alt at der kommer styr på tingene, og at det bliver en god fest. Børnene har været nervøse for, hvad der skulle ske og om det overhovedet blev til noget. De er jo nærmest de sidste af vennerne, der kan komme og sige, at nu er der styr på det. Så det er en enorm lettelse at kunne give dem den ro,  siger Vivi Schmidt.