Samfund

Kims beskyldes for racisme: Nu fjerner de 'brunt ansigt' fra reklame

Først blev Kims beskyldt for at lave en racistisk reklame. Efter at have ændret den får chipsroducenten hug for at give efter for en krænkelseskultur.

Chipskongen Jørgen fra Kims er normalt en populær reklamefigur, men den seneste uge har han fået kritik på de sociale medier.

Faktisk har utilfredsheden nået et niveau, hvor chipsproducenten har valgt at klippe noget af Jørgens optræden ud af en ny reklame.

Det skriver Berlingske.

Efter at have set tv-reklamen i går aftes føler jeg mig utroligt krænket.

Nicole Jacqueline Obovo Emore

Smurt ind i chokolade

Sagen har sit udspring i chokoladekugler.

I sidste uge bragte Kims en reklame for nye chokoladekugler, hvor Jørgen havde produktet tværet ud i hele ansigtet.

Farvet af den brune chokolade fortæller han til lyden af bongotrommer, at det ikke er en tur til Gran Canaria, der har gjort ham brun, men at han ”er brun, fordi han skal fortælle om sine nye chokoladekugler”.

Den brune udgave af Jørgen har efterfølgende skabt stor debat på Kims’ Facebookside, hvor flere har brokket sig over, at den er racistisk.

En af dem er Nicole Jacqueline Obovo Emore.

- Efter at have set tv-reklamen i går aftes føler jeg mig utroligt krænket. Ikke kun fordi det er et dårligt forsøg på at ligne en person, der har proppet sig selv med så meget i chokolade, at det tilfældigvis er smurt ud over hele ansigtet. Det er også krænkende, fordi jeg som afrodansker ikke kan undgå at lægge mærke til den tydelige opstilling. Jeg kan ikke undgå at høre, at der i reklamefilmen er indsat bongotrommer i baggrunden, skriver Nicole Jacqueline Obovo Emore i et opslag på Kims Facebookside den 9. marts.

Jørgen svar igen: Et gammelt købmandstrick

Nicole Jacqueline Obovo Emore skriver videre i sit opslag, at Jørgen "lige har kørt blackface".

”Blackface” er et udtryk, der typisk bruges, når ikke-sorte, farver deres ansigt brunt, læber røde og øjnene hvide. Det sker typisk i forbindelse med teater og film, men har fået kritik for at bidrage til spredningen af racemæssige stereotyper.

Kims har kastreret sig selv ved at underkaste sig denne meget latterlige beskyldning, fra nogle som ser spøgelser over alt.

Kommentar fra Kims' Facebookside.

Kims’ Facebookside har flere bakket op om Nicole Jacqueline Obovo Emores tolkning af reklamen, og det har medført, at chipsproducenten har redigeret den del ud, hvor Jørgens ansigt er brunt.

I første omgang valgte Kims dog at holde fast.

- Jeg har lavet reklamen for at vise jer min nye chokolade. Derfor har jeg malet mig ligeså brun i hovedet som chokolade. Det er et gammelt købmandstrick, jeg har lært – guderne ved hvor! Det var ikke meningen, at den skulle opfattes anderledes. Jeg ville bare vise jer, at det er okay, at man får det i hele hovedet, når der smovses, skrev Kims på som svar på Facebook den 9. marts.

En ommer

Svaret var underskrevet Jørgen selv, der få timer senere var ved tasterne igen. Denne gang med en ny melding.

- Der er mange af jer, der skriver, at det er en ommer - og ved I hvad? Jeg hører, hvad I siger. Jeg klipper mig selv ud af filmen! Helt og aldeles. Så nu skal der fokuseres på min nye chokolade, som stadig er lige så god, som den ser ud. Det håber jeg, kan gøre det godt igen. Jeg vil jo ikke ha’ at nogle bliver stødt.

- Kims har kastreret sig selv

Jørgens brune ansigt er nu redigeret ud af reklamen, der kan ses på Youtube, men det er det langt fra alle, der er tilfredse med.

- Kims har kastreret sig selv ved at underkaste sig denne meget latterlige beskyldning, fra nogle som ser spøgelser over alt. Eller rettere de leder med lys og lygte efter alt, der 'kan' misforstås, hvis man ellers er lidt mærkelig i 'roen', skriver Charlotte Andersen.

Søren Albrechtsen er enig;

- Hold op, hvor det her racisme bliver trukket for langt ud. Man kan snart ikke gå i et par brune sko uden at blive udsat for hetz. Kims reklamer er gode, og jeg kan ikke se et problem i, at Jørgen står med chokolade i ansigtet, uanset om der er bongotrommer, violiner eller what so ever i baggrunden. De eneste, der bliver støtte hver eneste gang, er os danskere selv.

Til TV 2 forklarer marketingdirektør i Kims, Lars Christensen, at det aldrig har været tanken, at reklamen kunne opfattes racistisk.

- Der er blevet lagt mere i det for nogle forbrugere, og så har vi sagt, at hvis den kan tolkes på den måde, stopper vi. Vi ønsker ikke at krænke nogen, siger Lars Christensen.

Nu bliver i så beskyldt for at kastrere jer selv og lægge under for en krænkelseskultur. Hvad tænker du om det?

- Der må man så vælge, hvilken kritik man vil tage. Vi står fast ved, at hvis vi laver noget, der støder, er der ingen grund til at fortsætte. Vi er sat i verden for at lave sjov, og vores slogan er, 'når du er sulten for sjov', så vi har ingen intentioner om andet, siger Lars Christensen.