27-årige Anita har makeup på hos sine grise og tusinder af følgere på Facebook

Ung svineproducent bliver hædret af sine kolleger for sit usædvanlige økologiske landbrug, hvor både grisene og hun selv er stjerner på Facebook.

27-årige Anita Juel har en arbejdsrisiko, som de færreste svineproducenter i Danmark har: Engang imellem betyder arbejdet med grisene, at hun knækker en af sine lange, velplejede, røde negle.

Anita Juel er nemlig ikke nogen helt almindelig svineproducent.

Ikke alene optræder den unge blondine i perfekt makeup blandt sine økologiske frilandsgrise. Hun har også en vital Facebook-side med 4500 følgere, hvor hun næsten dagligt lægger grise-videoer ud, så alle kan følge med i livet på hendes landbrug.

- Jeg synes det er en god måde at åbne stalddøren lidt på. At vise, hvad det er vi laver og hvordan vi gør det, og give et billede af det her at være landmand, siger Anita Juel selv.

Hun tror selv at de mange, der følger hendes Facebook-side Flintholm Økogrise, gør det fordi de går op i dyrevelfærd – og i øvrigt ikke kender så meget til landbrug.

- Jeg tror mest det er dem, der elsker at se dyrene og som køber produkterne og bor i storbyerne, siger hun.

Den utraditionelle svineproducent blev for nyligt hædret af sine lokale kolleger, da hun fik et legat fra Brørup Landboforenings Fond på 10.000 kroner, fordi de betragter hende som en god og usædvanlig ambassadør for landbruget.

Anita Juhl, der kun har to år bag sig som selvstændig landmand, blev med egne ord ”sindssygt glad” for hæderen:

- Jeg synes det var et kæmpe skulderklap. I sær fordi det er andre landmænd, der synes det jeg laver er fedt, siger hun.

På Flintholm Økogrise har man nu 200 søer og 60 slagtesvin, der bor i hytter på markerne, boltrer sig udendørs og jævnligt optræder i små Facebook-videoer.

- Jeg tror det er vigtigt at fortælle, hvordan vi gør det.  I stedet for at lukke og sige, at ”det vil jeg ikke kommentere på”. At vi viser, at vi faktisk er gode ved dyrene. Jeg synes, der er så meget negativt omkring landbruget og det er ærgerligt, fordi vi er gode til det her landbrug i Danmark, siger Anita Juhl.

Jeg gør det jeg er god til

Ideen med at bruge de sociale medier har aldrig ligget hende fjernt. Hun siger selv, at hun ”ligesom alle andre piger” havde en drøm om at blive modeblogger eller fitness-babe. I stedet endte hun så i en verden, hvor et release-party betyder, at man fejrer, at frilandsgrisene bliver lukket ud på græsset.

- Det blev jo ikke modeblogger, men så må jeg jo gøre det, jeg er god til. Og det er at passe grise. Og jeg synes det er vildt fantastisk. Vi har så mange gode øjeblikke i det daglige, og det er det, vi deler på Facebook, siger hun.