Samfund

Spar masser af penge: Sådan scorer du billige varer i supermarkedet

Mange butikker sætter varer ned eller gør andet for at reducere madspild - og det kommer forbrugerne til gode.

48 tons mad om dagen.

Så mange fødevarer smider Nettos butikker ud, og derfor har Netto nu for alvor taget kampen op mod madspild med forskellige initiativer.

Det samme har mange andre danske fødevareforretninger, og det betyder, at du kan spare gode penge i kampen mod madspild.

Danske husholdninger og derefter detailhandlen er de steder, hvor mest mad ryger i skraldespanden. Derfor kan du her se, hvordan du kan spare penge - og bidrage til at mindske madspild.

Coop - Fakta, Kvickly, Brugsen, SuperBrugsen og Irma

I alle Kvickly, Irma, Brugsen og Superbrugsen er der en kølerhylde til madvarer, der er ved at løbe ud, og en plads til brød og andre tørvarer tæt på. Dermed er det samlet ét sted i butikken.

Fakta har ikke en decideret plads, hvor man samler de nedsatte varer. I stedet beholder de deres plads på hylden og mærkes med en rød mærkat, hvor der står "undgå madspild". Derudover kan man hver aften i Fakta efter klokken 20 købe bakeoff brød og kager til halv pris.

Og i Coop kan man se, at det er et hit hos kunderne.

- De madspildskølere er for det meste tomme, når der lukkes ned om aftenen, siger Signe Frese, der er CSR-direktør og ansvarlig for madspild i Coop.

Derudover donerer man mad til Landsorganisationen for Socialt Udsatte og til Fødevarebanken, der henter varerne og kører det på eksempelvis asylcentre og krisecentre.

Dansk Supermarked - Netto, Føtex, Bilka og Salling

Dansk Supermarked har samme koncept som Coop.

Mad, der er ved at ramme sidste salgsdato, reduceres i pris, mærkes med en gul sky for at gøre dem nemt genkendelige og samles ét sted i butikken.

Derudover kan man i kædens discountbutik, Netto, købe brød og kager fra deres bake off til halv pris efter klokken 20.

- Det er penge ud af vinduet og rent ressourcespild, hver gang vi smider mad ud, forklarer Mads Grand, der er kommunikationsansvarlig i Dansk Supermarked.

Derudover donerer man mad til Fødevarebanken og WeFood, der er et supermarked med overskudsvarer, hvor emballagen er beskadiget eller udløbsdatoen er tæt på.