Samfund

PostNord-ledelse fik store lønstigninger trods underskud

PostNord cheferne har ikke manglet noget, på trods af hårde dage i virksomheden, skriver Fagbladet 3F.

En gennemgang af PostNords årsregnskaber fra 2011 til 2015 viser store lønstigninger til virksomhedens øverste ledelse. Det skriver Fagladet 3F. 

Den største lønstigning fik koncernens tidligere finansdirektør Henrik Rättzen. Fra 2012 til 2013 steg hans månedsløn med 28.000 kroner, hvilket betød, at der hver fjerde uge rullede 508.000 kroner ind på hans lønkonto. 

Da Henrik Rättzen forlod PostNord i 2014, var det med en klækkelig lønforhøjelse. Ifølge PostNords årsrapport fra 2015 fik Henrik Rätzen 6,8 millioner svenske kroner, svarende til lidt over fem millioner kroner, for 4,5 måneds arbejde. PostNord oplyser, at en del af beløbet bestod af en fratrædelsesgodtgørelse. 

Godtgørelsen kom i en periode, hvor PostNords datterselskab i Danmark havde skilt sig af med over 2.000 medarbejdere, og leveret et underskud på henholdsvis 102 og 154 millioner kroner i 2013 og 2014. 

Professor i økonomi og ledelse ved Aalborg Universitet, Anders Drejer, kalder situationen “dybt uforståelig”. 

- Normalt plejer man at belønne topchefer for at udvikle deres virksomhed i en positiv retning, og det er mildest talt ikke sket i PostNords tilfælde, siger Anders Drejer til Fagbladet 3F. 

Tidligere chef for PostNords danske afdeling, Henning Christensen, mærkede også lønposen vokse i den tid, han var i spidsen for PostNord Danmark. Hans løn steg fra 2013 til 2015 med 500.000 svenske kroner, svarede til godt 400.000 kroner. Det vil sige, at han i 2015 havde en årsløn på 3,7 millioner kroner. 

DF: Dybt usmageligt

Hos Dansk Folkeparti har man ikke meget tilovers for den førte lønpolitik. 

- Det er jo dybt usmageligt. De her mennesker har en glimrende løn i forvejen, og når man tænker på, at de er godt i færd med at køre PostNord fuldstændig i sænk, så har jeg meget svært ved at se, hvad der berettiger dem til så store lønstigninger, siger Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen. 

Fagbladet 3F har også forsøgt at få en kommentar fra transportminister Ole Birk Olesen (LA) og Socialdemokratiets postordfører, Christian Rabjerg Madsen, men de ønskede ikke at kommentere på artiklen. 

Lars Idermark, der var administrerende direktør i Postnord fra 2011 til 2013, fik også forsødet tilværelsen af firmaet. Han forlod i maj 2013 PostNord med en fratrædelsesgodtførelse, der betød, at han havde tjent 5,3 millioner på 4,5 måneders arbejde. Det svarer til godt 1.8 millioner kroner om måneden. 

Anders Drejer fra Aalborg Universitet mener, at PostNords aflønning af topchefer er kritisabel.

 - Jeg har meget svært ved at finde de gode argumenter for de her lønstigninger. Det giver ingen mening, at hverken de danske eller svenske topchefer skal have så store lønstigninger, når det går så tilpas ad helvede til i hele PostNord, siger økonomiprofessoren. 

PostNord-formand: Bestræber os på rimelige cheflønninger

PostNords formand, Per Mossberg, oplyser i et mailsvar til Fagbladet 3F, at PostNord bestræber sig på at holde deres cheflønninger rimelige.

 - Lønniveau og evt. lønstigning for direktører og deres underordnede chefer i hele PostNord er reguleret af statslige ’Retningslinjer for løn mv. til øverste ledelse’. Disse retningslinjer tilsikrer et markedsmæssigt lønniveau, der på den ene side ikke er for ekstravagant, men samtidig også sikrer, at PostNord kan tiltrække og fastholde dygtige og kompetente chefer i en virksomhed, der er i en massiv omstilling og er under stor offentlig bevågenhed, skriver han.