Samfund

Nyt dansk medie får hård medfart: - 'Fake news' og dårlig journalistik

De etablerede medier svigter og lever i et kulturradikalt hul. Derfor er det behov for alternativer, siger chefredaktør for indvandrekritisk medie.

Det indvandrekritiske medie 24nyt.dk har kun været i luften i kort tid, men er allerede blevet beskyldt for at udbrede falske nyheder, udokumenterede påstande og for at være højrepopulistisk.

Stifteren af mediet er nuværende chefredaktør Jeppe Juhl, som også er en del af det indvandrekritiske medie newspeek.info. Ifølge ham er 24nyt.dk vigtig i en tid, hvor de etablerede medier ikke er deres opgave voksen.

- Det er en del af en nødvendig medierevolution og en konsekvens af et monumentalt journalistisk svigt fra de etablerede, statsstøttede medier, siger Jeppe Juhl i News & Co. torsdag.

Udråber forkert taber af det hollandske valg

Som eksempel på svigt fra de etablerede medier fremhæver han TV 2 News’ dækning af det hollandske valg.

Han mener, det er misvisende, når islamkritikeren Geert Wilders bliver udråbt som taber, når Frihedspartiet går markant frem, samtidigt med at den nuværende premierminister Mark Ruttes borgerligt-liberale parti VVD fik væsentligt færre stemmer end ved seneste valg.

- Det er ikke nogen overraskelse, vi kommer med det nu. I svigter konstant, siger Jeppe Juhl, der ved næste folketingsvalg stiller op for partiet Nye Borgerlige.

Trods tilbagegangen hos sit eget parti tyder det på, at premierminister Mark Rutte fortsætter på posten. En skuffet Geert Wilders siger, at valgresultatet ikke var den sejr, han havde håbet på.

- 24nyt har en politisk dagsorden

Jan Birkemose, der er tidligere chefredaktør for Ugebrevet A4, har stiftet siden medietrends.dk. Han har kigget nærmere på 24nyt.dk og er bestemt ikke imponeret over niveauet.

Blandt andet fordi, han mener, der mangler kilder på historierne.

- I 24nyts tilfælde er det både dårlig journalistik og fake news, siger Jan Birkemose og fortsætter:

- Det virker som om, at 24nyt sådan set bare har en politisk dagsorden, de gerne vil fremme, og så skriver de det, de har lyst til. Og så kan det være, de oven i købet sminker deres journalistik med kilder til troværdige medier, for at det skal se troværdigt ud.

Lever i et sort, kulturradikalt hul

Jan Birkemose fremhæver en artikel fra den 27. februar med overskriften ”Uhyggeligt: Nordafrikaner saver finger af jøde”.

Artiklen tager udgangspunkt i en episode fra Frankrig. I indledningen står der, at ”I Frankrig er antallet af antisemitiske angreb eksploderet”, og at det ofte er ”folk med muslimsk baggrund, som overfalder jøder”.

En artikel fra den franske regerings hjemmeside viser imidlertid, at antallet af anti-semitiske ”handlinger” og ”trusler” faldt med 58 procent i 2016 til et niveau, der er det laveste i 15 år.

Foreholdt de oplysninger erkender Jeppe Juhl, at det er muligt, at der ikke var så mange forbrydelser sidste år, men han påstår at have tal, der dokumenterer, at antallet alligevel er eksploderet de seneste år.

- Nu bliver jeg en lille smule grov over for jer, for I er faktisk meget dårlige journalister lige nu, siger Jeppe Juhl.

- I lever i et eller andet sort, kulturradikalt, meningstyranisk hul, et ekkokammer, hvor I ikke lytter, tilføjer han.