Samfund

Fødevarestyrelsen: To alvorligt syge døde efter salmonella-bakterie i forloren hare

19 personer er blevet syge af en type salmonella-bakterie, der kan spores til færdigret fra Coop, oplyser Fødevarestyrelsen.

19 personer er blevet syge af en type salmonella-bakterie, der spores tilbage til en færdigret med forloren hare fra Coop. Hos Tulip, der har produceret den forlorne hare, afviser

Af de 19 er to personer, der havde en anden alvorlig sygdom, afgået ved døden. 

Den forlorne hare er produceret i november sidste år og kan derfor ligge i flere forbrugeres frysere. Den skal enten kasseres eller leveres tilbage til butikken, oplyser Fødevarestyrelsen.

- På Statens Serum Institut har vi dels via helgenom-sekventering af prøver fra alle 19 patienter kunnet fastslå, at det er præcis den samme bakterie, de er smittet med. Det tyder på en fælles smittekilde. Derudover har vi ved at interviewe de smittede og studere en del af patienternes indkøbsdata kunnet se, at lige netop den forlorne hare er blevet købt og spist af flere af patienterne, siger Luise Müller, epidemiolog fra Statens Serum Institut ifølge en pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen.

Hos Tulip, der har produceret den forlorne hare, afviser man dog, at der er påvist salmonella i den forlorne hare.

- Vi anerkender og støtter Fødevarestyrelsens arbejde fuldt ud, og der er ingen mennesker, der skal blive syge eller dét, der er værre af at spise fødevarer. Men det er vigtigt at understrege, at der ikke er fundet salmonella i produktet - tilbagekaldelsen sker alene på baggrund af en mistanke efter enkelte patientinterviews, og vi arbejder hurtigt og intenst på at komme til bunds i sagen. Hverken vores egen, vores eksterne eller myndighedernes prøvekontrol har fundet salmonella i produktet, siger Michael Ravn, kommunikationsansvarlig i Tulip Food Company, i en pressemeddelse.

- Vi stiller os derfor umiddelbart uforstående overfor denne mistanke. Men tvivlen skal naturligvis komme forbrugeren til gode, og vi har derfor tilbagekaldt produktet på Fødevarestyrelsens anbefaling. Vi foretager omkring 100.000 tilbundsgående analyser af vores produkter om året og har over 2.000 anmeldte og uanmeldte kontrolbesøg fra forskellige myndigheder og analysebureauer, siger Michael Ravn.

Fire børn

Luise Müller fra Statens Serum Institut oplyser til TV 2, at fire af de 19 personer, der er blevet syge, er børn.

To ældre patienter, som i forvejen havde anden alvorlig sygdom er afgået ved døden.

- Der er tale om to personer over 65, som i forvejen var alvorligt syge. Nærmere kan jeg ikke komme det, siger Luise Müller.

Fødevarestyrelsen oplyser, at den forlorne hare er pakket 4. november 2016 og solgt som frostvare. Forbrugerne skal enten kassere det eller levere det tilbage til butikken, skriver Fødevarestyrelsen. 

- Vi har arbejdet på højtryk for at opspore og inddæmme kilden til udbruddet, siger beredskabschef i Fødevarestyrelsen Nikolas Hove. Han understreger, at den igangværende efterforskning kan resultere i, at advarslen de kommende dage kan blive udvidet til at omfatte flere pakkedatoer end 4. november 2016.