Samfund

Flygtningestrøm ses nu i fødselstal: Hver femte nyfødte har udenlandske rødder

På landsplan er andelen af nyfødte med en udenlandsk mor steget markant gennem det sidste årti.

Af de 61.614 børn, der blev født i Danmark sidste år, havde hver femte en mor, der er indvandrer eller efterkommere.

Det viser tal fra Danmarks Statistik ifølge Kristeligt Dagblad.

Ifølge avisen er det ikke mindst de syriske flygtninge, der præger fødselsudviklingen. Mens den største gruppe af børn blev født af kvinder med dansk baggrund, udgjorde syriske kvinder den næststørste gruppe efterfulgt af tyrkiske kvinder.

I alt blev 18,5 procent født af kvinder, der er indvandrere, og samlet blev hver femte barn, nærmere bestemt 21,6 procent, født af kvinder, der er indvandrere eller efterkommere. Det fremgår af tal fra Danmarks Statistik, som også viser en markant stigning i forhold til 2007, hvor andelen var 13,5 procent.

Konsekvenser for samfundet

Ifølge befolkningsforsker og professor emeritus Poul Christian Matthiesen vil den udvikling præge Danmark på flere måder.

Han forventer fortsat indvandring til Europa, og herunder Danmark, fra flygtninge og indvandrere.

- Den økonomiske belastning for samfundet fra ikke-vestlige indvandrere og efterkommere beløber sig til 15-20 milliarder kroner om året, som svarer til én procent af bruttonationalproduktet, siger Poul Christian Matthiesen til Kristeligt Dagblad og tilføjer:

- Der er et økonomisk problem i forskellen på det, de yder til samfundet, og det de modtager af samfundet i form af tilskud eller undervisning.