Samfund

Dansk professor slår alarm: Håndkøbsmedicin øger risiko for hjertestop

Gunnar H. Gislasson sætter spørgsmålstegn ved, om det bør være tilladt at købe Ibuprofen i håndkøb i supermarkedet eller på apoteket.

Hvis du har ondt i hovedet og tager et par tabletter fra den pakke Ibuprofen, du har købt i supermarkedet, bliver risikoen for at du får hjertestop 31 procent større, end hvis du ikke havde taget dem.

Det viser en ny dansk undersøgelse, som blandt andet er offentliggjort på European Society of Cardiologys hjemmeside.

På den baggrund sætter Gunnar H. Gislasson, professor på Institut for klinisk Medicin på Gentofte Sygehus og en af forfatterne bag undersøgelsen, spørgsmålstegn ved, om det bør være tilladt at købe f.eks. Ibuprofen i håndkøb i f.eks. supermarkeder og på tankstationer.

- Man kan sætte spørgsmålstegn ved, om det er den rigtige strategi, at f.eks. Ibuprofen bliver solgt som håndbkøb uden nogen form for vejledning, siger Gunnar H. Gislasson til TV 2.

Han påpeger, at risikoen er ekstra stor i forhold til nogle syge mennesker.

- Folk med hjertekarsygdomme er ekstra udsatte, siger Gunnar H. Gislasson.

Bør kun sælges på apoteker

Til European Society of Cardiologys hjemmeside siger han det endnu skarpere:

- Jeg synes ikke, disse præparater bør sælges i supermarkeder og på benzintanke, hvor der ikke er nogen professionel rådgivning om, hvordan man bruger dem, siger Gunnar H. Gislasson, der mener, at de smertestillende non-steroide medicinprodukter kun bør være tilgængeligt på apoteker og kun i begrænsede mængder og lave doser.

Det danske studie har også vakt opsigt i udlandet, og i Storbritannien, hvor Ibuprofen også kan fås i håndkøb, har the Guardian rejst problemet.

- Resultaterne er en skarp påmindelse om, at NSAID's (ikke-steroid anti-inflammatorisk medicin, red.) ikke er harmløs. Diclofenac og Ibuprofen, der begge er meget almindelig brugt medicin, kan forbindes med forøget risiko for hjertestop, siger Gunnar H. Gislasson til The Guardian.

Den danske undersøgelse viser, at Diclofenac, der tidligere har kunnet købes i håndkøb i f.eks. Voltaren, men nu kræver recept, giver en forøget risiko for hjertestop på 50 procent.

Lægemiddelstyrelsen: Interessant

Hos Lægemiddelstyrelsen kalder man undersøgelsen "interessant", men presserådgiver Solveig Røigaard-Petersen oplyser sent onsdag eftermiddag, at styrelsen onsdag kun kan nå en kortfattet reaktion:

- Det nye studie ser interessant ud og vil indgå i vores samlede vurdering af sikkerheden. Om det giver anledning til yderligere tiltag, er studiet endnu for nyt til, at vi kan udtale os om, hedder det onsdag eftermiddag i en mail fra Lægemiddelstyrelsen til TV 2.