Samfund

Brev til forældre skal få piger til at tage imod hpv-vaccine

Myter om bivirkninger har betydet et voldsomt fald i antallet af piger, der vaccineres mod livmoderhalskræft.

Forældre til piger, der er på vej mod 12-årsalderen kommer til at få et brev med posten om et tilbud om at få en helt gratis hpv-vaccine mod livmoderhalskræft.

Afsenderen bliver den enkelte praktiserende læge. 

Det skriver Politiken torsdag.

Stor oplysningsindsats på vej

Danske Regioner, der driver sundhedsvæsenet, er "stærkt bekymret" over, at tilslutningen til hpv-vaccinen er faldet voldsomt. 79 procent af pigerne født i år 2000 er fuldt hpv-vaccinerede mod kun 15 procent født i 2003. Faldet kommer efter en voldsom mediedebat. 

- Vi får kvinder, der risikerer at få livmoderhalskræft og potentielt dø af det. Det er vi som ansvarlige politikere nødt til at reagere på. Det er en katastrofal udvikling, vi står midt i, siger Ulla Astman (S), formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner.

Lægerne selv melder sig klar til at stå som afsender på de kommende breve. Ligesom Sundhedsstyrelsen også er på vej med en storstilet oplysningsindsats sammen med blandt andre Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen.

Mette Lolk Hanak, afdelingschef for forebyggelse og oplysning hos Kræftens Bekæmpelse, er ikke i tvivl. Forældre skal få deres børn vaccineret med HPV-vaccinen.

- Langt de fleste vil gøre det allerbedste for deres børn, men de er i tvivl om, hvad der er op og ned. Og det kan man jo godt forstå, når man har fulgt lidt med på Facebook og i overskrifter, siger hun og fortsætter:

- Og derfor tror jeg, at det er rigtigt vigtigt, at vi fra myndigheder og organisationer står sammen med al den evidens, der ligger bag vaccinen og siger: Det er en god og sikker vaccince. Det er bare om at komme afsted og få vaccineret sin datter.