Samfund

Krofatters gode idé kører nu på 40. år - og Ole og vennerne er kommet seks dage om ugen i 23 år

Antallet af ensomme ældre stiger, og derfor er det vigtigt at finde fællesskaber til dem. Det har krofatter i Korning sat sig for.

To retter mad til 30 kroner. Det lyder næsten for godt til at være sandt. Men det er tilbuddet til de ældre fra krofatter i landsbyen Korning ved Horsens. Hver dag serverer han to retter mad til de ældre, der kommer på kroen. Han gør det, så de ikke skal sidde alene derhjemme og spise.

- De skal komme og være glade og gå glade hjem igen. Jeg behøver ikke at blive rig, siger krofatter, Visti Bamberg Ernstsen.

Fire ældre mænd, der alle er alene, benytter sig af tilbuddet seks dage om ugen, og det har de gjort i 23 år.

- Hvis jeg havde siddet derhjemme, så havde jeg nok kun fået et stykke rugbrød, fortæller Ole Knudsen, der er pensionist.

- Det er jo så trist at sidde alene derhjemme og spise, tilføjer Finn Ryom, der også er pensionist.

Det handler om mere end mad

For de fire mænd handler det netop om meget mere end mad. Det handler om fællesskab og hyggesnak. I dag er 210.000 danskere ifølge ældresagen ensomme. En stor del af dem er ældre. Og i takt med at antallet af ældre stiger, så stiger antallet af ensomme ældre også, så derfor er tiltag som krofatters helt afgørende.

- Om formiddagen sidder jeg og venter på, at det bliver tid til, at jeg skal afsted, siger Ole Knudsen.

Madordningen har stået på i 40 år, og selvom det ikke er en overskudsforretning for krofatter, ser han stadig en glæde i ordningen.

- De mennesker har holdt masser af fester hos mig på kroen, så hvorfor skal de sidde hjemme til hverdag, når de kan komme her hos mig og være glade, siger han.