Flere og flere generationer bor under samme tag: - Der er altid nogen at snakke med

Et stigende antal voksne danskere vælger at bo sammen med deres forældre, og det giver faktisk en masse fordele, lyder det fra en familie i Tølløse.

Flere og flere voksne vælger at bo sammen med deres mor og far. 25 procent flere har over de sidste 10 år valgt netop den boligform, viser en undersøgelse af danskernes familiemønstre, som Kommunernes Landsforening (KL) har lavet.

I Tølløse på Sjælland bor tre generationer af familien Kjeldsen i samme hus – og det er der faktisk mange fordele ved, fortæller de.

For eksempel er morfar Jens Kjeldsen på 74 år to gange om ugen sammen med sin datter og sit barnebarn i fitnesscenteret. Det er kun er muligt, fordi de alle sammen bor under samme tag og kan køre sammen.

Altid nogen man kan snakke med

De tre generationer har boet sammen i 18 år - derfor har barnebarnet Rasmus her aldrig prøvet andet:

- Det bedste er nok, at man altid har nogen at snakke med. Hvis der er noget, der generer en, kan man altid komme herind og snakke og de lytter altid til en, siger Rasmus Kjeldsen,

Det er kun et bryggers, der skiller de to familieafdelinger ad - som dog er blevet indrettet med hvert sit køkken.

Tid til familien i en presset hverdag

For familien var det tanken om ikke at være en del af hinandens liv, der i sin tid fik dem til at tage springet.

- Så kom der en spontan idé, om hvorfor køber vi ikke noget sammen, fortæller Tina Jenny Kjeldsen til TV 2.

I dag er der 10.000 danske familier, der lever sammen, fordi vi faktisk gerne vil have tid til familien i vores pressede hverdag, mener en ekspert:

- Det er både noget med at være noget for den ældre generation, men også være noget for sine børn og børnebørn, siger Kristine Virén, der er formidlingschef i Boligejernes Videnscenter, Bolius.

- Man skal ikke blande sig i hinandens liv

For fem år siden flyttede Tina Kjeldsens nye kæreste så ind - og det har han aldrig fortrudt - selvom der har været ting at lære for alle husets beboere:

- At vi ikke skulle blande os i hinandens liv. Det kunne godt være en udfordring i starten, siger Tina Jenny Kjeldsen.

I 2015 døde Jens Kjeldsens kone, og det havde gjort livet svært, hvis ikke han boede sammen med sin familie:

- Jeg var blevet ensom… Jeg var blevet meget ensom.

I dag er Jens Kjeldsen også selv en ældre herre med få kræfter - derfor serverer familien nu hver dag aftensmad for ham. Og alene det, at Jens Kjeldsen slipper for at leve af kommunens vakuumpakkede mad, betyder alt for Tina Kjeldsen

- Havde vi boet hver sit sted i landet, havde det ikke kunne foregå på samme måde. Så ville det være en belastning. Nu bliver det ikke en belastning, når vi er så tæt på hinanden, siger hun.