Unges økonomi: Det er en trend, at man hele tiden er gældsat
Internettet giver konstant unge valget mellem at betale nu eller senere, og det har påvirket hele holdningen til gæld, siger ekspert.
- Normerne har ændret sig. Der er ikke længere en ide om, at du er nødt til at spare op for at få forbrugsgoder. Nu køber de unge på nettet. Det er en ny økonomi, hvor man konstant har valget mellem at betale for varen med det samme, eller udskyde betalingen til senere.
Det siger Turf Böcker Jakobsen fra projekt ”På Rette Spor” om, hvorfor så mange unge får problemer med deres økonomi. Hans erfaring er, at internettet og de mange tilbud om kviklån og afbetalingsordninger har ændret den måde, som unge tænker på begreber som penge og gæld.
- Det er en bred trend, at man hele tiden er gældsat. At ens økonomi hele tiden er i minus. Den trend slår mere igennem hos de unge, der er opvokset med internettet og færdes hjemmevant på nettet. Mange af dem tænker helt automatisk, at penge er noget man låner, siger han.
Behov skal opfyldes
Projektet ”På Rette Spor” er et samarbejde mellem Forbrugerrådet Tænk og Trygfonden, der skal hjælpe unge i økonomisk uføre til at få bedre greb om deres økonomi.
Andre faktorer er, at en stor gruppe unge står svagt rustet over for uforudsete begivenheder i deres liv. Og at der er forbrugsgoder som smartphones, computere og rejser, der betragtes som behov, der skal opfyldes øjeblikkeligt.
- Den helt store økonomiske omvæltning i unges liv er, når de flytter hjemmefra og skal til at klare økonomien selv. Men det kan også være, når man flytter fra kæresten og skal skaffe indskud til en ny bolig. Nogle unge har ikke noget at falde tilbage på, hvis der opstår en uventet begivenhed. De har ingen opsparing, og de har ikke noget netværk, der kan hjælpe dem økonomisk. De har ikke en far og mor, der kan hjælpe dem med penge, siger Turf Böcker Jakobsen.
Ting man SKAL have
På den måde er klart en social slagside med hensyn til, hvem der kommer i økonomisk uføre. Men problemet rammer også unge med en helt anden baggrund, siger han.
- Der er sket en holdningsændring væk fra den gamle indstilling om, at man køber dyre ting, når man har råd til dem. Der er flere ting, der er nødvendige forbrugsgoder, som man SKAL have. En computer og en mobiltelefon. De unge kan ikke vente et halvt år på at få dem. Det samme med rejser og oplevelser, der er med til at definere, hvem man er.
- Unge, der har prøvet gældsproblemer, beskriver det som et valg mellem at stifte gæld og deltage i ungdomslivet omkring sig. Eller ikke at stifte gæld og så blive isoleret. Man kan ikke undvære en mobiltelefon.
Svært at snakke om penge
”Er det en generel tendens hos unge?”
- Nej, der er mange unge, der sparer op og er fornuftige. Men ligesom på mange andre områder er der kommet et større spænd mellem de fornuftige og de andre, der er sårbare over for de nye muligheder.
- Der findes ungdomsmiljøer, for eksempel omkring efterskoler, hvor det OK at tale åbent med hinanden om, at vi ikke har nogen penge, så vi må finde på noget andet. Men der er mange andre unge, for hvem det er rigtigt svært at sige, at de ikke har nogen penge. Det er let at snakke om forbrug, men det er svært at snakke om ikke-forbrug.
- Der er miljøer, hvor det ikke er en acceptabel mulighed at sidde hjemme på kollegieværelset sammen og drikke the. Der skal man mødes på en cafe. Faktisk er det ikke engang OK at bo på kollegie, man skal have sin egen lejlighed.
Gæld er tabu
”Hvordan reagerer disse unge så på, at de kommer i økonomisk uføre?”
- Forholdet til at være forgældet har ikke ændret sig. Det fylder rigtigt meget, og det har betydning for, hvordan man trives og om man ligger søvnløs om natten. Men det er tabubelagt, at man ikke kan få det til at hænge sammen, at man ikke har styr på sig selv.
Ældre kan ikke nyde det
”Hvordan adskiller unges forhold til gæld sig så fra ældres?”
- Vi har spurgt en række danskere om, hvordan de har det med forbrugslån. Mange ældre siger for eksempel, at de ikke kunne finde på at låne til at betale en rejse. Så ville hele ideen med rejsen jo gå tabt. Så kunne man ikke nyde ferien.
- Mange unge oplever til gengæld, at en rejse for lånte penge kunne give god mening. Det er måske en oplevelse, som de ikke kunne få mulighed for senere, siger Turf Böcker Jakobsen.