Samfund

Rappelling får unge i uddannelse: - Det handler om at tro på sig selv

13 procent af de danske unge har som 25-årige hverken påbegyndt eller færdiggjort en videregående uddannelse.

70.000 unge mellem 15 og 29 år har hverken fået et job eller en uddannelse syv år efter, de er gået ud af folkeskolen.

På Vestsjælland har man udviklet et kursus til lige præcis den gruppe, hvor det handler om give de unge troen på, at de kan blive til noget.

- Jeg har haft en svær fortid med skolen, og jeg har haft nogle dårlig tider, og jeg har ikke fået min 9. klasse. Derfor kom jeg på det her kursus for at kunne få min 9. klasse og for at kunne få det bedre i skolen, siger 16-årige Zandi Heinze til TV 2.

Hun er en ud ti af piger, som lige nu deltager i robusthedskurset Up2you eller "op til dig", som det heddet på dansk. På nuværende tidspunkt står de alle uden for uddannelsessystemet, men målet er, at de skal ind i det igen.

- Mit skolemæssige håb med kurset er helt klart, at jeg får min 9. klasse, siger Rebecca Jensen på 16 år, der også deltager Up2You.

Basale færdigheder

Pigerne har været i gang med kurset i en uge, der handler om at få en uddannelse og om noget så banalt, som at komme op om morgenen.

- Vi lærer dem at slå forhandlerhjernen væk og sige, at der ikke er nogen forhandlingen om morgenen. Det er bare at rejse sig op, siger Helle Dalum, der er uddannelsesvejleder i UU Vestsjælland.

En af dem, der har været igennem Up2You, er Frederik Jessing. Han var tæt på at blive smidt ud af sin HF-uddannelse på VUC.

- Jeg havde generelt et højt fravær og tænkte ikke over det. Jeg var lidt ligeglad med det, siger Frederik Jessing. 

En rapport, lavet på baggrund af de foreløbige resultater af kurset, viser, at 84 procent af de unge efter kurset var i gang med en uddannelse. 76 procent af de, der var i fare for at blive smidt ud af deres uddannelse efterfølgende, har holdt fast i deres studie.

- Man kan lige så godt tage sig sammen, inden det er for sent, for lige pludselig så har du ikke muligheden mere, siger Frederik Jessing.

Troen på sig selv

Den faste underviser i Frederik Jessings klasse på VUC kan tydeligt mærke en forskel på de elever, som har været tilknyttet robusthedskurset.

- Vi har set en del succesfulde forløb på Up2You. De får en bevidsthed om, at de kan godt og skal give den en skalle. De skal selv gøre en indsats, siger Birgitte Krog, der er lektor på VUC Vestsjælland.

De ti piger, der netop nu er i gang med kurset, har blandt andet været udsat for rappelling, som en del af Up2You.

- De siger med det samme, at de ikke kan. Det er farligt, der er højt og jeg falder ned. Vi arbejder med strategier i, hvordan man kommer over noget, som synes umuligt lige nu. Vi arbejder mentalt med det, inden deltagerne bliver stillet overfor udfordringen, siger uddannelsesvejleder Helle Dalum.