Samfund

Lommepenge lærer børn, at alting koster noget

Det er fint, at skolen lærer de 15-16-årige om pengesager, men man skal starte længe før, siger børnepsykolog.

- Det er med pengesager som med alt muligt andet. Man skal lære det gradvist. Ellers er man på den, den dag man flytter hjemmefra og skal klare sig selv.

Det siger børnepsykolog Birgit Bruun, der i flere år har beskæftiget sig med begrebet ”lommepenge” og hvordan børn får et fornuftigt forhold til penge.

Hun synes grundlæggende det er en god ide, at skolerne lærer de 15-16-årige om penge og økonomi. Men hun synes, forældrene burde starte længe før.

- Måske er det lidt for sent. Skolen burde starte allerede i 6-7. klasse, men bedre sent end aldrig. Forældrene kan begynde at tale med børnene om penge allerede når de er seks-syv år. For eksempel om, hvad en is koster. Og hvor mange man har råd til hver uge, siger Birgit Bruun.

Så meget får 15-17-årige unge i lommepenge:

28 % får mere end 400 kroner om måneden

29 % får 201 – 400 kroner om måneden

16 % får 151 – 200 kroner om måneden

11 % får 101 – 150 kroner om måneden

10 % får 51 – 100 kroner om måneden

7 % får ikke lommepenge eller mindre end 50 kroner om måneden

Kilde: Nordic Parenting/ Finans Danmark

Lommepenge er godt

En undersøgelse, foretaget af YouGov for Søndagsavisen, viser at fire ud af fem unge mellem 15 og 17 år får faste lommepenge af deres forældre. I gennemsnit får de 15-16-årige 99 kroner om ugen, mens de 17-årige får gennemsnitligt 115 kroner om ugen.

Ifølge Birgit Bruun er faste lommepenge en god ide:

- Børnene skal lære, at man må spare op, hvis man vil have en ting. Det får børnene en forståelse for, hvis de får lommepenge. De får både en økonomisk bevidsthed og en økonomisk forståelse. Men man kan ikke bare give starte lige pludseligt, når de er 15-16 år, give dem en formue og så sige: ”Nu skal I klare Jer selv”. Det skal bygges op, i hvert fald fra 10-12 års alderen. Man gør sine børn en bjørnetjeneste ved ikke at inddrage dem i, hvad ting koster, siger hun.

Ikke en belønning

Hun understreger dog, at lommepenge efter hendes mening ikke skal forbindes direkte med pligter i hjemmet.

- De to ting skal skilles ad. Børn skal ikke have belønning for at tømme opvaskemaskinen. Det er en naturlig del af at indgå i en familie. Men hvis man laver en særlig aftale om at slå græs mod betaling, så er det i orden, siger hun.