Samfund

Flere flytter sammen med svigermor og svigerfar

I løbet af de sidste ti år har flere og flere danskere valgt at flytte sammen med svigerfamilien. Det viser en ny analyse.

Bor du sammen med dine svigerforældre, eller kender du nogen, der gør? Så er det måske ikke så mærkeligt som for bare ti år siden.

Det bliver nemlig mere og mere normalt at have sin mor og far, svigermor og svigerfar eller for den sags skyld sine voksne børn lige ved hånden.

Siden 2007 er antallet af danske familier, som bor sammen med svigerforældrene steget med 27 procent, viser en undersøgelse på baggrund af tal fra Danmarks Statistik foretaget af KL’s analyseenhed, Momentum.

Det kommer ikke bag på direktøren for Danmarks største udlejningsportal for boliger, som mener, at der er en klar grund til, at flere og flere vælger at dele husnummer med svigermor og svigerfar.

- Ligesom vi ser i verden generelt, er vores boligsøgende også blevet mere fokuserede på deleøkonomi. De søger bolig sammen som familie for at dele den økonomiske byrde, mener administrerende direktør for BoligPortal.dk Anders Hyldborg.

Det løser hverdagskabalen

Men der kan også være flere fordele ved at bo sammen med familiens ældste. For ikke alene giver det luft i økonomien, når huslejen skal betales, men det kan også være en stor hjælp, når hverdagskabalen skal løses.

- Der er kommet mange job uden øvre arbejdstid og med skæve arbejdstider. Derfor er børnefamilier blevet mere pressede, fortæller Bella Marckmann, som er forsker i familie- og boligsociologi på Københavns Universitet.

- Samtidig kan bedsteforældrene få en nær relation til børnebørnene, lyder det fra Bella Marckmann.

Ensomhed og travlhed bringer familierne sammen 

I 2007 delte 8.091 familier adresse med svigerfamilien, mens det tal i 2017 er på 10.259.

Spørger man hos Boligejernes Videncenter, Bolius, så handler det om, at der i medierne i løbet af de sidste ti år er kommet større og mere fokus på, at familien skal prioriteres.

- Vi hører mere og mere om ensomme ældre og fortravlede børnefamilier. Det ændrer vores tankegang, så flere begynder at tænke i nye baner og bryde mønstre for, hvordan familier bor, siger Kristine Viren, som er formidlingschef hos Bolius.

Mest populært hos indvandrere og efterkommere 

Analysen viser samtidig, at andelen af familier, der bor med svigerforældre, er størst hos indvandrere og deres efterkommere, hvor henholdvis 3,8 procent og 5 procent deler boligen på tværs af generationerne.

For personer med dansk etnicitet er samme tal på kun 0,9 procent. Forklaringen skal findes i kulturen, forklarer seniorforsker ved SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd:

- I rigtig mange andre dele af verden er ældreomsorg noget, familien tager sig af. Så der er en kultur forankret i disse familier, som betyder, at voksne børn i højere grad bor sammen med deres forældre, siger Anika Liversage, der beskæftiger sig med etniske minoriteter og familiedannelse.  

Ifølge analysen er det særligt i regionerne Hovedstaden og Sjælland, at familierne vælger at dele bopæl.