Samfund

Sultkatastrofe får danskere til at donere millioner

Indsamling til Folkekirkens Nødhjælp runder næsten 14 millioner. Rekordmange indsamlere var på gaden.

Folkekirkens Nødhjælp oplevede søndag stor opbakning, da mange danskere var på gaden for at samle ind til fordel for verdens fattigste.

Tæt på 14 millioner blev der samlet ind i raslebøsserne landet over, fortæller generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen.

- Vi er så glade, lyder det fra generalsekretæren, der ser et stort engagement hos både givere, og de rekordmange indsamlere der har været på gaden.

- Folk engagerer sig ganske enkelt mere, siger hun.

Appel har påvirket folk

Allerede inden weekendens indsamling oplevede Folkekirkens Nødhjælp en stor tilstrømning af indsamlere. Men generalsekretæren tror også, at de fyldte raslebøsser skyldes et opråb fra FN lørdag.

Her advarede FN's nødhjælpschef om, at verden står over for den største humanitære krise siden 1945. Flere end 20 millioner mennesker i Yemen, Sydsudan, Somalia og det nordøstlige Nigeria risikerer at sulte ihjel.

- Jeg tror også, at den appel, der lige er kommet ud, der siger at 20 millioner mennesker står for at dø af sult, hvis ikke vi gør noget, har påvirket folk i dag, når de har åbnet dørene og givet et bidrag, siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Verden har ændret sig

Dagens mange indsamlede millioner bliver både kanaliseret ned til de akutte nuværende katastrofer, men det understreges også, at der lægges penge og kræfter i mere langsigtede projekter.

- Pengene kommer til at gå blandt andet til vores arbejde i Syrien, men også til vores arbejde i Sydsudan, hvor der er hungersnød.

I det hele taget tror Birgitte Qvist-Sørensen, at den hastige forandring i verden er med at påvirke danskerne til at hjælpe mere.

- Verden har ændret sig med hastig kraft inden for det sidste års tid, lyder det.

Søndagens indsamlingen ser ud til at give over to millioner mere end i 2016, da Folkekirkens Nødhjælp samlede ind.