Samfund

Rikke jubler efter frifindelse: - Det var slet ikke det, jeg havde forventet

Rikke Andersen skulle ellers have betalt en bøde på 5000 kroner. Nu er hun blev frifundet, fordi hun var blevet tiltalt efter den forkerte paragraf.

- Er jeg blevet frifundet!? Hvor det sindssygt! 

Sådan lød det, da Rikke Louise Andersen fik det det ventede opkald fra sin forsvarsadvokat, der havde modtaget hendes dom.

Rikke Louise Andersen var nemlig tiltalt i en sag, hvor hun havde lagt et billede på Facebook af en blotter, der forulempede hendes 10-årige datter. Rikke Louise Andersen er nu blevet frifundet, fordi hun var blevet tiltalt efter den forkerte paragraf i persondataloven, skriver TV Øst.

- Anklageren havde brugt den forkerte bestemmelse. Nemlig den, der handler om ansvaret for dem, der har optaget en overvågningsvideo, forklarer Rikke Louise Andersens advokat Silas Hecht fra advokatfirmaet Vivolex.

Hun havde ellers i første omgang fået en bøde på 5000 kroner for at bryde persondataloven. Men fordi hun nægtede at betale den, skulle retten afgøre, hvad konsekvensen skulle være af det.

- Jeg er vildt overrasket. Det var slet ikke det, jeg havde forventet. Men det er jo mega fedt, siger Rikke Louise Andersen.

Billedet af blotteren er taget fra overvågningsvideo ved Dagli' Brugsen i Nyråd, hvor man kan se manden blotte sit lem for pigerne. Blotteren blev idømt 10 dagbøder af 250 kr.

Rikke Louise Andersen mente dog ikke, det var rimeligt, at hendes bøde var dobbelt så stor som blotterens, og derfor nægtede hun at betale bøden.

Hun fastholder fortsat, at hun gjorde det rigtige ved at dele billedet af blotteren og siger om dagens afgørelse i retten:

- Det er helt klart noget, vi kan bruge til noget. Vi har i hvert fald rettens ord for, at det ikke var ulovligt at tage et billede af overvågningen, siger Rikke Andersen.

Ifølge straffeloven kan en person ikke tiltales to gange i samme sag - heller ikke efter forskellige paragraffer. Så medmindre anklagemyndigheden vælger at anke sagen, er sagen slut for Rikke Louise Andersen.

- Normalt bliver dommen afsagt samme dag i den her slags småsager. Men i det her tilfælde brugte dommeren en uge. Derfor tror jeg, at han har undersøgt sagen til bunds, siger advokat Silas Hecht. 

Rikke Andersens forsvarsadvokat er faktisk en smule skuffet over, at sagen faldt på en teknikalitet.

- Hvis Rikke var blevet tiltalt efter en anden paragraf, kunne vi have fået prøvet ved retten, om hun rent faktisk var i sin ret til at dele billede. Og så ville det have været en principiel dom i den her slags sager. Men nu har vi i hvert fald rettens ord for, at man gerne må tage et billede af noget videoovervågning og dele det på sociale medier, siger advokat Silas Hecht.

Anklagemyndigheden har nu 14 dage til overveje, om de vil anke dommen.