Samfund

Overlæger advarer mod zink: Vil ikke spise leverpostej

Zink-indholdet i svin kan forhindre bekæmpelse af MRSA, men det kan måske også være farligt for mennesker, når de spiser leverpostej.

Svineproducenternes brug af zink, som indgår i medicin til svinebesætninger, kan ikke alene forhindre effektiv bekæmpelse af MRSA-bakterien hos mennesker - det kan måske også være farligt for mennesker, når du fx spiser leverpostej.

Ifølge Berlingske.dk advarer flere overlæger nu mod den stigende brug af medicin med zink, som er blevet populært blandt svinebønder.

- Jeg kunne ikke drømme om at spise svinelever. Der ligger et potentielt sundhedsproblem der, fordi vi ikke ved, hvor høj koncentrationen af zink er, siger Hans Jørn Kolmos, professor og overlæge ved Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet, til Berlingske.

Anbefaler undersøgelse

Han siger, at vi ved meget lidt om, hvordan zink påvirker mennesker, når vi spiser det i f.eks. svinelever, som bliver brugt til leverpostej. Han anbefaler myndighederne at undersøge området.

Til  TV 2 oplyser Hans Jørn Kolmos, at han ikke spiser leverpostej.

- Det er der mange grunde til, men nu skal det her jo ikke handle om, hvad jeg spiser og ikke spiser. Zink findes i svinelever, som findes i leverpostej, som spises af rigtigt mange danskere. Og jeg synes, myndighederne bør undersøge, hvor høj koncentrationen af zink er i svinene. De seneste danske undersøgelser er tilbage fra 80'erne, så jeg synes, man skal spille bolden videre til Fødevarestyrelsen (FVST) og få det undersøgt, foreslår Hans Jørn Kolmos.

Fødevarestyrelsen afviser

I en pressemeddelelse, som Fødevarestyrelsen (FVST) nu udsender efter Berlingskes artikel, afviser FVST dog at der kan være for meget zink i leverpostej.

- Berlingske fortæller i dag, at overlæge Hans Jørn Kolmos ikke vil spise lever og leverpostej, fordi vi ikke ved, hvor høj koncentrationen af zink er. Det er ikke rigtigt, skriver Fødevarestyrelsen i pressemeddelelsen.

- Man ved nøjagtigt, hvor meget zink der er i leverpostej. Der er 2,5 mg pr. 100 gram. Det kan man se på DTU’s hjemmeside. Dermed er leverpostej en rigtig god og naturlig kilde til zink, som er livsvigtig for mennesker. Zinken i leverpostej skyldes ikke, at smågrise er blevet behandlet med zink 3-4 måneder før slagtning, for da er zinken for længst udskilt i gyllen.  Zink i leverpostej forekommer helt naturligt, skriver Fødevarestyrelsen.

En portugisisk undersøgelse konkluderede i 2015, at mennesker - inddirekte - er udsat for usædvanligt høje koncentrationer af zink i smågrise. Undersøgelsen viste også, at smågrise kan indeholde 720 milligram zink pr. kilo rå lever. De danske undersøgelser, som er foretaget 1972-1982, og b.l.a. kan findes i Fødevaredata på DTU's Fødevareinstitut, viste dengang et zinkindhold på 68 milligram pr. kilo rå svinelever - men de er altså cirka 35 år gamle.

Mineralet zink i begrænsede mængder er nødvendigt og sundt for mennesker, men i for høje koncentrationer kan det være farligt - især for ældre og svage.

Zink i medicinen til svin kan også være med til at øge risikoen for MRSA hos mennesker, advarer en anden ekspert.

- Hvis man helt stoppede med at bruge antibiotika men ikke samtidig reducerer zink-forbruget, vil det ikke mindske forekomsten af MRSA i svineproduktionen. Det er dybt problematisk, for det øger risikoen for MRSA-smitte blandt mennesker, siger Henrik T. Westh, professor og overlæge på MRSA Videnscenter i Region Hovedstaden til Berlingske.

Fødevarestyrelsen erkender problem

Fødevarestyrelsen erkender, at koncentrationen af zink i svin er et problem i forhold til MRSA.

- Men zinkforbruget ER et problem. Ikke mindst fordi husdyr-MRSA er resistente overfor zink. Brug af zink kan derfor øge MRSA-forekomsten. Derfor er der stor fokus på at få nedbragt brugen af zink som medicin. Og for første gang i mange år er forbruget ifølge de seneste tal også på vej ned. Men det har altså intet med leverpostej at gøre, skriver Fødevarestyrelsen i pressemeddelelsen.

Kan belaste miljøet

Brugen af zink i medicin til svin kan også belaste miljøet, påpeger professor Jens Peter Nielsen, der ved Københavns Universitet forsker i svinebesætninger, overfor Berlingske. Det er ikke kun i Danmark, læger og forskere er betænkelige over brugen af zink i medicin til svin.

Det europæiske lægemiddelagenturs komite for veterinære lægemidler CVMP indstillede for nylig til EU-kommissionen, at lægemidler med zink, der bruges til forebyggelse af diarré hos smågrise, "trækkes af markedet", som det hedder i forslaget. EU-kommissionen har dog ikke truffet en afgørelse endnu.