Samfund

Forening: Helt i orden at få ny kæreste, mens din syge partner er i live

Det kan få fatale konsekvenser, hvis du som pårørende forsvinder ind i din partners sygdom og glemmer dig selv, mener Alzheimerforeningen.

- Hvad nu hvis jeg bliver forelsket i en anden? Tror du så, at jeg svigter dig? 

Hvad er demens?

  • Mere end 200 forskellige sygdomme medfører demens, som skyldes sygelige forandringer i hjernen.
  • 70.000-85.000 danskere lever med en demenssygdom, og cirka 50.000 af dem har Alzheimers sygdom. 
  • Risikoen for at få en demenssygdom stiger med alderen, og sygdommen er oftest fremadskridende.
  • Symptomerne er svigtende hukommelse, ændringer i sproglige færdigheder, koncentration og dømmekraft og ændringer i følelseslivet. 
  • Sygdomsforløbet har en gennemsnitlig varighed på otte til ti år. 
  • Der findes ingen helbredende kur mod sygdommen.

Det spørgsmål stiller Rita sin mand Aage Rasmussen i anden del af TV 2-dokumentaren 'Da Aage forsvandt'. Aage har Alzheimers sygdom, den hyppigste form for demens, og han er på dette tidspunkt forsvundet så langt ind i sig selv, at han ikke længere kan tale i hele sætninger. TV 2 har fulgt ham siden 2010, hvor han fik konstateret sygdommen.

- Nej, hvisker han, men begynder herefter at græde. Han ved ikke helt hvorfor, men samtalen har gjort ham ked af det. 

Den er også ubehagelig for Rita, men hun står langt fra alene med tankerne om en anden kærlighed. Aage er mest af alt som et barn, og han er ikke længere den mand, hun giftede sig med. Rita føler sig meget alene og mangler den omsorg, som Aage ikke er i stand til at give hende. 

Ny kærlighed giver skyldfølelse

Hos Demenslinien i Alzheimerforeningen oplever de jævnligt at få opringninger fra pårørende til demensramte, som har det på samme måde som Rita. De modtager omkring 2.000 opringninger årligt, og stadig flere af dem omhandler netop dette emne. Kærligheden. 

Hvis den pårørende sørger for, at den syge ser pæn og ren ud i nystrøget skjorte, kan det være svært for udefrakommende at se, hvor syge de egentlig er,

Else Hansen, rådgiver på Demenslinien

- Det er ikke, det første de spørger ind til. Ofte starter de ud med at spørge ind til mere praktiske ting omkring sygdommen. Men så kommer det som regel: Er det i orden, at jeg går ud og leder efter kærligheden? fortæller Else Hansen, som er sygeplejerske og har været rådgiver på Demenslinien i mere end ni år. 

Men trods det stigende antal opringninger bliver lysten til kærlighed stadig italesat for lidt, mener hun. Det kan tage mange år, fra de første tegn på demens begynder at vise sig, til sygdommen helt tager over. Sygdomsforløbet tager i gennemsnit otte til ti år, men i nogle tilfælde kan det vare helt op til 20 år. 

I en undersøgelse foretaget af blandt andre Alzheimerforeningen siger hver fjerde pårørende til demensramte, at de føler sig ensomme. 73 procent af de pårørende mener samtidig, at det er vigtigt at deltage i aktiviteter og samvær med andre end den syge. 

Alligevel giver rigtig mange pårørende ikke sig selv lov til at have et liv ved siden af sygdommen, fortæller Else Hansen. 

- Det hænger ofte sammen med, at det er et stort tabu for dem at have de her tanker. De har skyldfølelse. Og mange gange forstår omgangskredsen det heller ikke. Hvis den pårørende sørger for, at den syge ser pæn og ren ud i nystrøget skjorte, kan det være svært for udefrakommende at se, hvor syge de egentlig er - og derfor også svært at forstå, at den pårørende har behov for at få kærlighed andetsteds fra, siger hun. 

Oplev uden den syge

Det er ikke, fordi de er holdt op med at elske den syge, forklarer Else Hansen. Tværtimod. Men kærligheden har ændret sig. Det er blevet til en omsorgskærlighed, hvor det mest handler om at passe og pleje den syge. 

- Derfor opstår der også et savn i forhold til at have en mere voksen kærlighed og ikke mindst et seksualliv. Med alzheimers er det hurtigt noget, der bliver lukket i. Mange ægtefæller kan ikke få sig selv til at have sex med en, der mest af alt er som et lille barn. 

Du svigter ikke den syge ved at lave ting uden ham eller hende. Tværtimod kan det give dig noget energi, som du kan tage med hjem,

Else Hansen, rådgiver på Demenslinien

Men det er vigtigt at give sig selv lov til at leve et liv ved siden af sygdommen, understreger hun. Ellers risikerer du at ryge ned i et meget dybt og sort hul.

Tal fra Nationalt Videnscenter for Demens viser, at pårørende til demente har to til tre gange større risiko for at udvikle en depression end andre. Fordi de fokuserer alt for meget på at tage sig af den syge og glemmer sig selv. 

- Depressionen kan forebygges på mange måder. Det behøver ikke kun at være det at få en kæreste, men også at fastholde egne interesser. Og blive ved med at gå til sport eller se vennerne på cafe, uden den syge er med, siger Else Hansen og fortsætter:  

- Du svigter ikke den syge ved at lave ting uden ham eller hende. Tværtimod kan det give dig noget energi, som du kan tage med hjem. Det er vigtigt, at have nogen, du kan være fortrolig med, og du skal passe på med at brænde alle broer, fordi din partner er syg. Så står du tilbage med en voldsom tomhed, når din partner ikke er her længere.

Du kan se anden del af dokumentaren om Aage og Rita 'Rita og Åges sidste dans' på TV 2 torsdag aften klokken 20. Første del af dokumentaren kan du finde på TV 2 Play.