Samfund

Gymnasiepiger i opråb: Bliver kaldt ludere når de gør som drengene

Der er ligestilling blandt kønnene, mener landets gymnasieelever. Dog har pigerne ikke ret til at være lige så seksuelt aktive som drenge, påstår de.

Drengene er 'mega fede' og 'lever livet', når de endnu en gang får en sød pige på krogen. Pigerne skal derimod være meget påpaselige med, hvor mange forskellige drenge de kysser med på dansegulvet til en gymnasiefest. 

I forbindelse med Kvindernes Internationale Kampdag har TV 2 spurgt mere end 600 gymnasieelever, hvorvidt der er ligestilling blandt kønnene eller ej. Langt størstedelen er enige i, at de er ligestillede 'i nogen eller høj grad'. Hele 86 procent, for at være mere præcis. 

Alligevel mener størstedelen, at der er en række indbyggede forventninger til særligt kvinder: De skal passe børnene, tage barslen og stå for de huslige pligter. Over halvdelen af de adspurgte føler samtidig, at samfundet har bestemte forventninger til dem på grund af deres køn.

Piger bliver dømt som billige og ludere, hvis de opfører sig på samme måde.

Kathrine, gymnasieelev

Piger skal have færre sexpartnere

Og det sociale skel ses allerede i ungdomsårene, mener pigerne i undersøgelsen. Det sker især når pigerne ifører sig festtøj og begiver sig af sted mod discolysets skær og de vilde poprytmer.  

- Jeg oplever meget ofte som gymnasieelev, at det i byen er acceptabelt, at en fyr kysser med mange piger og har sex med mange piger. Piger derimod bliver dømt som billige og ludere, hvis de opfører sig på samme måde. Det har jeg oplevet selv, skriver en ung pige ved navn Kathrine som kommentar til undersøgelsen. 

Det er andre gymnasiepiger fra undersøgelse enige i: 

- Kvinder må ikke det samme som mænd. I sociale sammenhænge er det nemlig ikke lige så acceptabelt at snakke lige så åbent eller have mange seksuelle partnere, skriver en pige, mens en anden følger trop:

Kvinder må ikke det samme som mænd. I sociale sammenhænge er det nemlig ikke lige så acceptabelt at snakke lige så åbent eller have mange seksuelle partnere,

Anonym pige, gymnasieelev

- Jeg oplever, at der gøres forskel på drenge og piger i forhold til seksualitet. Drenge roses for at have været sammen med mange, mens piger nedgøres for det - både af drenge og andre piger. 

En fjerde skriver, at hun oplever, at pigerne ofte skal fremstår 'mere rene' end drengene: 

I forhold til sex og forhold skal piger gerne være mere rene (altså have haft færre sex-partnere) end drenge. Piger skal også gerne altid se godt ud og gerne bære så lidt og stramt tøj som muligt til fester.

Kulturelt nedarvede forestillinger

Hvorfor især pigerne mærker de sociale skel, handler i bund og grund om kulturelt nedarvede forestillinger om maskulinitet og femininitet, mener sexologiprofessor ved Sexologisk Forskningscenter, Aalborg Universitet, Christian Graugaard. 

- Det er forestillinger om mænd som handlekraftige og initiativskabende og kvinder som afventende og bly. Selvom vi længe har levet i et skandinavisk ligestillingsunivers, er der tale om en sejlivet kulturel mytologi, siger han og fortsætter: 

Unge er i stor stil  i gang med at nedbryde og genopfinde fortidens stive normer for køn, krop, kærlighed og seksualitet.

Christian Graugaard, sexologiprofessor ved Aalborg Universitet

- Seksualiteten har jo i århundreder været brugt som kønsmarkør, og den slags kaster man ikke af sig på nogle få generationer. Der vil altid være et kulturelt ekko - en slags genfærd, som lever videre i et samfund, hvor sociale mønstre ellers er til livlig forhandling.

Med tiden vil disse forestillinger ændre sig, mener Christian Graugaard - og det til trods for, at der er tale om normer og vanetænkning, som har påvirket os gennem mange generationer. 

- Men det kræver en aktiv indsats. Ikke mindst i gymnasierne, hvor man har perfekte rammer for at se kritisk på gældende kønsroller i fag som dansk, historie og samfundsfag. Og den gode nyhed er, at vi allerede er på vej i den rigtigt retning. For unge er i stor stil  i gang med at nedbryde og genopfinde fortidens stive normer for køn, krop, kærlighed og seksualitet. Det sker bare ikke fra den ene dag til den anden.