Samfund

Vælg selv din arbejdsopgave - og halver dit sygefravær

Hver dag er der 150.000 danskere, der ikke kommer på arbejde på grund af sygdom. I Herning kommune har større individuel frihed halveret sygefraværet.

Per Vallebæk har arbejdet mere end syv år i Herning kommunes Vej & Park-afdeling. Så det at grave et vejskilt i jorden er ren rutine.

Til gengæld er det nyt for Per Vallebæk og hans kolleger, at de selv kan vælge deres arbejdsopgaver.

- Jeg har frie hænder til at reagere uden at skulle ind omkring administrationen eller ringe ind, fortæller Per Vallebæk og viser, hvordan han kan se dagens udbud af opgaver på sin iPad.

På skærmen kan han markere, hvad han vil tage sig af. Og så et ekstra tryk på ”Udført”, når vejskiltet er i jorden – eller hvad opgaven nu måtte være.

Halveret sygefravær

Det nye planlægningsværktøj blev indført for to år siden. Og siden da har Herning Vej & Park oplevet en opsigtsvækkende effekt: Sygefraværet i afdelingen er halveret, så man nu er nede på otte sygedage pr. medarbejder om året.

- Jeg tror, at grunden til, at vi har ret lavt sygefravær i dag, er, at medarbejderne har et større ejerskab. Der bliver lyttet mere til dem, og de er selv med til at planlægge og tilrettelægge deres arbejdsdag. Jeg tror, at det er med til at påvirke os mere positivt som mennesker, siger Peter Dalsgaard, der er chef for Herning Vej og Park.

For afdelingen svarer det lavere sygefravær en til besparelse på en million kroner om året.

150.000 syge

Sygefravær er generelt en stor og bekostelig udgift for danske arbejdsgivere. Hver eneste dag er der 150.000 danskere, der ikke kommer på arbejde på grund af sygdom.

Sygefraværet er generelt størst blandt kommunalt ansatte (cirka 13 dage om året) og mindst blandt privatansatte (cirka seks dage om året), viser tal fra Danmarks Statistik fra 2015.

Tallene viser også, at sygefraværet generelt er stigende, så der er mange penge at spare for en arbejdsplads, der formår at gøre noget ved sygefraværet.

Og en ekspert i sygefravær, Christian Bøtcher Jakobsen, der forsker i emnet på Aarhus Universitet, siger da også, at man har fat i noget af det helt rigtige i Herning:

- Når man giver ansvar over til medarbejderne, så får de en følelse af forpligtelse og ejerskab til de ting, de skal lave, og de bliver mindre syge, siger han.

 - Fordi om morgenen, når det stormer lidt, og man har lidt ondt i hovedet eller ondt i ryggen, så er der lidt længere til at ringe ind og melde sig syg på sådan en morgen, fordi man føler, at det faktisk gør en forskel, at man kommer ind, forklarer han.

TV 2 Nyhedernes Mikael Kamber besøger i de næste dage en række arbejdspladser, hvor man har gjort noget særligt for at få sygefraværet ned. I morgen er han på besøg på et autoværksted, hvor sygefraværet er kommet helt i bund – til et gennemsnit på én sygedag pr. medarbejder pr. år.

Kender du til andre arbejdspladser, der har gjort noget særligt, så hører vi gerne fra dig på adressen 1234@tv2.dk.