Samfund

Krigsfly og pilot fundet på jysk mark: Det skal der ske med resterne

Vraget af et fly fra Anden Verdenskrig er fundet nær Birkelse ved Aabybro i Nordjylland. I vraget er liget af flyets pilot samt ammunition.

Vraget af et tysk fly fra Anden Verdenskrig og knoglerester fra flyets pilot er dukket op på en landejendom i Birkelse i Nordjylland.

Der er tale om et jagerfly af typen Messerschmitt, og det er formentlig styrtet ned i november 1944. Flyet lå fem meter under jorden i et tidligere moseområde og blev fundet med metaldetektor.

Forsvarets bomberyddere har sikret flyets våben, mens politiets eksperter skal fastslå pilotens identitet.

Jordiske rester kørt til Aarhus

Vagtchefen ved Nordjyllands Politi bekræfter over for TV 2, at pilotens jordiske rester er blevet kørt til undersøgelse på Retsmedicinsk Institut i Aarhus.

- Det sker af etiske årsager. Der kan være pårørende i Tyskland, som skal have besked. Vi har fundet nogle papirer deroppe, men det kan jeg ikke komme nærmere ind på. Jeg vil tro, at retsmedicinerne laver nogle undersøgelser på ham, så man med 100 procent sikkerhed kan fastslå, hvem han er.

Den tyske ambassade fortæller i dag til TV 2, at man endnu ikke er sikker på, hvem personen i det fundne fly er, men alle savnede personer fra krigen er opført på lister i Tyskland, som nu skal tjekkes:

- Vi ved ikke noget om flyet og kan bekræfte, at der var en tysk pilot ombord. Vi regner med det, men har pt. ingen sikre informationer. Nu gælder det om at identificere ofret og finde frem til mulige pårørende. Her kan det hjælpe med f.eks. pilotens ”hundetegn” eller personlige dokumenter fundet i flyet, fortæller Sibylle Osten-Vaa, der er pressechef ved den tyske ambassade.

Arkæolog: Har aldrig oplevet noget lignende

Vragresterne af det gamle jagerfly er i dag blevet fragtet til Nordjyllands Historiske Museum.

- Fundet fortæller en dramatisk historie om en hændelse, der har fundet sted her i slutningen af Anden Verdenskrig. En historie, som vi ikke ved så meget om endnu, men som vi forhåbentlig kan få flere oplysninger om, når vi begynder at dykke ned i historien. Vores opgave nu er at sikre fundet til eftertiden, så man har mulighed for at bevare det, hvis det er det, man vil, fortæller Torben Sarauw, der er ledende arkæolog ved Nordjyllands Historiske Museum.

Han fortæller til TV 2, at han aldrig har været ude for noget lignende i sin tid som arkæolog.

- Normalt beskæftiger jeg mig med meget gamle ting, men ting fra Anden Verdenskrig har jeg aldrig prøvet før, så det er også helt nyt for mig.