Samfund

Stor opbakning til klasselærers opsang: - Skolen skal ikke være en børnehave

Et overvejende flertal af TV 2s læsere støtter opsang til forældre om i højere grad at tage ansvar for deres børns opdragelse og dannelse.

En lærers opsang til forældrene i hendes klasse, deles igen og igen på de sociale medier, hvor opslaget også er anledning til stor debat.

Klasselæreren fra Kildevældsskolen i København beder forældrene tage mere ansvar for at opdragelse og dannelse foregår derhjemme, så skolen i stedet kan bruge tiden på at gøre børnene dygtigere.

- Det er også hjemme, man lærer dem at være hæderlige, ikke lyve, komme til tiden, være flittige, være solidariske og respektere sine venner, de ældre og alle lærere, lyder det i opslaget.

TV 2 har mandag spurgt jer læsere om jeres holdning til, hvem der har har ansvaret for at opdrage børnene, så de lærer gode manerer, punktlighed og respekt. Og for langt størstedelen af jer er svaret klart: Det har forældrene.

I skrivende stund har over 19.000 deltaget i afstemningen, og hele 91 procent mener, at pilen peger på forældrene. Otte procent mener, at det er en fælles opgave, mens kun én procent siger, at det alene er skolens ansvar.

- Vi skal ikke blande skole og børnehave

Marc Vincent Klitgaard er en af de læsere, der mener, at ansvaret er forældrenes. På TV 2 Nyhedernes Facebook-side fortsætter debatten, og her uddyber han sit svar:

- Jeg har stemt, som 92% af de andre, på at det er forældrenes ansvar at opdrage børnene. Folkeskolelærere er uddannet til at undervise i matematik, geografi, dansk etc., og ikke uddannet i at undervise børn i at rydde af bordet. Det lærer de i børnehaven, hvor de også bliver undervist i at vaske hænder, dele ting mellem dem og alt det andet. Folkeskolen og børnehaven er 2 forskellige ting - hvorfor blande dem sammen?, skriver han.

Samme melding kommer fra Rene Rka Albrechtsen:

- Det er 100% forældrenes ansvar og opgave at opdrage deres børn. Man sender vel ikke sine børn i skole for at blive opdraget?, skriver han på Facebook.

Også Anita Blixt støtter op om lærerens opsang. Der kan dog være flere årsager til, at ikke altid forholder sig sådan, påpeger hun.

- Vi er forældre og ikke troldmænd,og nogle gange så er der bare ting der ikke siver ind, uanset hvor meget man opdrager..eller forsøger på det. Så er det godt at man kan samarbejde skole og forældre imellem, skriver Anita Blixt.

- Stop kassetænkningen

Mange brugere giver på Facebook dog udtryk for, at skolen i dag er så stor en del af børnenes liv, at der er nødt til at være et fælles ansvar.

- Kun 7 % har som jeg svaret, at det er et fælles ansvar. Hvordan kan det være andet, når børnene tilbringer det halve af deres vågne tid i institution? Har man efterhånden glemt hvad folkeskolens opgave er, skriver Silla Hansen Petersen.

Hun er en af flere, som undrer sig over, at der ikke er flere, som mener, at opgaven skal løses i fælleskab.

- Læring og dannelse hænger sammen. Det er på tide vi stopper med det kassetænkning og ser individet som et helt menneske, skriver Anitta Engedal Johnsen.

Du kan stadig nå selv at deltage i debatten på TV 2 Nyhedernes Facebook-side her eller give din holdning til kende i afstemningen herunder:

Afstemning

Hvem bærer ansvaret for at opdrage børn dyder som gode manerer, punktlighed og respekt?