Samfund

Nyt overraskende studie: Dit udseende og din personlighed afslører dit navn

Vi tilpasser vores udseende efter vores navn, viser et nyt studie. Test dig selv her.

Hvis du havde heddet noget andet, end du gør, så ville du højst sandsynligt have set lidt anderledes ud, end du gør i dag.

Og hvis du hedder Jesper, så er der stor chance for, at du ligner en Jesper. Det samme er chancen for, at andre også synes, du ligner en Jesper. Det gælder i øvrigt også, hvis du hedder Emma.

Det viser et nyt amerikansk studie.

Ifølge forskerne bag undersøgelsen er det fordi, vi ubevidst former vores udseende, så det passer til de kulturelle normer, der knytter sig til vores navn.

Vi genkender folk i stereotyperne

Studiet konkluderer, at den opfattelse, vi har af sammenhængen mellem ansigter og navne, har to sider.

Dels handler det om, at vi kobler bestemte navne på bestemte typer af mennesker ud fra kulturelle stereotyper. Men det handler også om, at vi ubevidst forsøger at leve op til den rolle, der ligger i vores navn.

Det er særligt den kultur, vi lever i, der afgør, hvordan vi kobler forskellige navne med forskellige typer af personligheder. Det forklarer Jesper Dammeyer, lektor ved Institut for Psykologi ved Københavns Universitet.

- I Danmark er vi vokset op med og kender historien om Brian. Vi har et billede af, hvordan en Brian ser ud og opfører sig, og derfor kan vi genkende ham, når vi ser ham – også selvom vi ikke kender hans navn endnu, siger han til TV 2.

Det er kulturelt bestemt

Forsøgspersoner fra Frankrig og Israel er blevet præsenteret for et billede og en liste med fire eller fem navne. I mellem 25 og 40 procent af tilfældene har de matchet det rigtige navn med billedet. 

Det er signifikant bedre end den tilfældige chance for at gætte rigtigt, som er på mellem 20 og 25 procent, afhængigt af om der var fire eller fem navne på listen.

Da de franske forsøgspersoner blev præsenteret for franske ansigter og navne, kunne de nemt koble dem rigtigt sammen, men da de skulle gætte hvilke hebraiske navne, der hørte sammen med israelske ansigter, var det ikke så nemt.

Det handler ifølge Jesper Dammeyer om deres kulturelle forforståelse. 

- Hvis vi for eksempel lavede forsøget med Brian i England, ville det blive koblet på en helt anden type mand end her i Danmark. For de har en helt anden forforståelse af, hvem en Brian er, end vi har, siger Jesper Dammeyer.

Vi lavet en test, hvor du kan udfordre din indre menneskekender. Find ud af her, hvor god du er til at gætte folks navne.

Vi forsøger at leve op til vores navnerolle

Men det er ikke kun, når vi skal gætte andres navne, at stereotyperne spiller en rolle. Mens vi længe har kendt til, at køn og race påvirker vores adfærd og udseende, har det amerikanske studie altså vist, at vores navn også har betydning for hvilken personlighed, vi har.

- Det viser sig, at vi er så sensitive, at så lille en ting som vores navn, kan påvirke os. Det er mere eller mindre tilfældigt tildelt og burde være ligegyldig, men alligevel kan det have betydning for vores udseende og personlighed, siger Jesper Dammeyer.

Ruth Mayo, som også er ph.d. ved Det Hebraiske Universitet i Jerusalem og medforfatter på det amerikanske studie uddyber i en pressemeddelelse fra  American Psychological Association. Ifølge hende handler det om, at vi tilpasser os til de forventninger der er til, hvordan en person med et bestemt navn skal se ud.  

- Vi er underlagt social strukturering fra det øjeblik, vi bliver født - ikke kun af køn, etnicitet og socioøkonomisk status, men også ved det simple valg andre tager ved at give os vores navn, siger hun.

Tjek selv:
Hvor mange hedder det samme som dig?

OBS: Databasen tæller kun det første navn som fornavn. Hedder du Anne Mette Holm Larsen, vil du i den her statistik være registreret med Anne som fornavn, og Larsen som efternavn.
Fornavn Efternavn
Slå mit navn op
Har du mere end ét for- eller efternavn? Statistikken tæller kun det første navn som fornavn, og det sidste navn som efternavn. Sammensatte navne med bindestreg (f.eks. Anne-Mette) tæller dog som ét fornavn. Herunder har vi slået "" op.

Mænd i Danmark hedder Der er to eller færre personer med navnet

Kvinder i Danmark hedder

Danskere hedder til fornavn. Der er to eller færre personer med fornavnet

Personer har efternavnet Der er to eller færre personer med efternavnet
I 2016 var det {rank}. mest populære {gender}navn i Danmark. Her er fem andre navne, som er cirka lige så populære som {name}