Ekspertens 5 råd: Sådan styrker du opdragelsen af dit barn

Forældre bør tage mere ansvar for opdragelse af egne børn, lyder kritik. Her får du råd til, hvad du selv kan gøre.

Børneopdragelse uddelegeres i stigende grad til skolerne, men ifølge lærerne er det forældrenes ansvar at give dyder som punktlighed, høflighed og respekt videre til deres børn.

Det fremgår blandt andet af et populært opslag fra en københavnsk skole, der er blevet delt af tusindvis af danskere den seneste uge. Børnenes tone er for grim og respekten for lille.

Og der er noget om snakken, mener professor og psykolog Per Schultz Jørgensen, der er tidligere formand for Børnerådet, og som i årevis har studeret børneliv og opdragelse.

Han forholder sig kritisk til den udvikling, som børneopdragelsen har taget de seneste årtier.

- Vi har været curlingforældre for længe og i vid udstrækning serveret tingene for børnene. Mange får ikke en opdragelse, der giver dem nogle sociale normer om social empati og samarbejde, og i stedet har fokus været på det enkelte barn og barnets egne følelser, siger Per Schultz Jørgensen til TV 2.

Afstemning

Hvem bærer ansvaret for at opdrage børn dyder som gode manerer, punktlighed og respekt?

Per Schultz Jørgensen mener, at det begrænser børnene i hele dannelsesprojektet og svækker opdragelsen.

I stedet skal forældrene være aktive i opdragelsen, fra barnet er nogle få år og op gennem hele barndommen, lyder det fra eksperten.

På baggrund af hans egne erfaringer oplister han herunder fem konkrete råd til, hvordan du kan være med til at styrke opdragelsen af dit barn og hjælpe dem til at præstere i skolen.

5 gode råd til at styrke opdragelsen af dit barn

 1. Lær dem sociale normer

  Forældre skal give børn sociale normer med hjemmefra. Lær børnene at bidrage til fællesskabet. Giv dem ansvar i hjemmet i form af opgaver og pligter som fx oprydning og deltagelse i madlavning.

   

  Læs mere: Så meget bør dine børn hjælpe til, når de er 5, 10 og 15 år

 2. Inddrag børnene

  Involver børnene og lad dem være med til at sætte normerne. Det skal ikke presses ned over dem efter gammeldags autoritær tankegang, men gennem inddragelse.

   

 3. Deltag og tag dig tid

  Forældre skal tage sig tid til at sikre, at børnene gennemfører deres små pligter. Det værste, du kan gøre, er at være ligeglad, fordi du har for travlt til at gå op i det efter arbejde.

 4. Involver dig i skolen

  Det er vigtigt, at tage del i barnets skolegang. Stå til rådighed for støtte og opbakning og udvis interesse for udviklingen for både dit eget barns og hele kulturen på skolen.

 5. Bak op om skolen

  Tal positivt om skolen over for barnet og udvis interesse for skolens kultur og bak den op. Derigennem kan du være med til at underbygge skolens værdier og den kæmpe opgave, som skolen skal bidrage i forhold til at udvikle de fælles normer.

Kilde: Professor og psykolog Per Schultz Jørgensen til TV 2.