Samfund

Slut med mønter og sedler på Roskilde Festival

Tinderbox og Northside gjorde det i 2016. Nu følger Roskilde Festival trop og dropper kontanter som betalingsform. Naturlig udvikling, mener forsker.

Det bliver ikke muligt at betale med krøllede halvtredsere og mudrede tyvere i boderne på årets Roskilde Festival.

- Det er en meget lille del af omsætningen, som er med kontanter nu, og det er et ret stort og dyrt system at håndtere for en forholdsvis lille del af omsætningen. Det er nogle penge, som vi hellere vil bruge på musik eller andre faciliteter, siger Lars Orlamundt, der er Roskilde Festivals sponsor- og partnerchef til sn.dk.

Efter flere års tilløb har festivalen valgt at kvitte kontanterne. I stedet kan publikum bruge almindelige betalingskort. For udlændinge og andre uden et betalingskort er der fundet en ny løsning.

Det er et såkaldt kontantkort, som man fylder penge på i boder på festivalen. Kortet får en pinkode, som kunderne skal bruge i boderne, og efter festivalen bliver restbeløbet ført tilbage til deres konto.

Samme betalingsform indførte Smuk Fest i 2013. Northside Festival og Tinderbox tog hul på udviklingen i 2016.

Langt fra det kontantløse samfund

Udviklingen på de danske musikfestivaler lægger sig op ad den generelle udvikling i samfundet med kontanter som betalingsform. Det fortæller Mia Olsen, der er Ph.d.-studerende på Copenhagen Business School og har forsket i det kontantløse samfund siden 2010.

- Det er en naturlig udvikling, og det er et godt sted at prøve det af. Det er jo et minisamfund, som skabes på en Roskilde Festival, hvor alle træder ind og er velvidende om, at man kun opererer med digitale penge. Det er rigtig fornuftigt sådan et sted, hvor mange er samlet, og det kan være let at miste sine penge, siger Mia Olsen til TV 2.

Forskeren mener dog, at det er svært at spå om, hvornår Danmark bliver et fuldstændig kontantløst samfund.  

- Mange privatpersoner føler sig allerede kontantløse. Et fuldstændig kontantløst samfund, hvor man fra regeringens side siger, at vi ikke har kontanter længere, det tror jeg, vi er meget langt fra. Det er mange år ud i fremtiden, siger Mia Olsen og fortsætter.

- Jeg har personligt svært ved at se, at vi afskaffer kontanter fuldstændigt. Vi bliver godt nok mere og mere digitale, men der er mange forskellige interesser, som trækker i den modsatte retning. Der kan godt gå 50 år, før vi stopper produktionen, og tager kontanter ud af omløb, siger Mia Olsen.

Ifølge Nationalbankens Betalingsråd så er nogle af de parter, som stiller spørgmålstegn ved en udfasning af kontanter som betalingsform, blandt andet Dansk Erhverv, Ældrerådet og Forbrugerrådet Tænk.

Sverige kontantfri i 2020

Den svenske professor Niklas Arvidsson har vurderet, at Sverige stort set vil være kontantløst i 2020. Mia Olsen opfatter den vurdering som, at forbrugerne er så tæt på som overhovedet muligt at være kontantløse, når de handler.

I Sverige har de forretningsdrivende ingen pligt til at tage imod kontanter. Dermed er de et skridt foran Danmark på vejen mod det kontantløse samfund. Den svenske nationalbank, Riksbanken, arbejder lige nu på at blive den første nationalbank i verden, der udsteder digital valuta, som bliver kaldt e-kroner.

Afstemning

Synes du, det er en god idé at udfase sedler og mønter som betalingsform?

I Danmark har et lignende lovforslag været på bordet for de forretningsdrivende. Regeringen har foreslået en ændring af betalingstjenesteloven, som gør, at virksomheder måske i fremtiden vil kunne afvise kontanter i tidsrummet mellem klokken 22.00 og 6.00.

Betal med din finger

Danmark er et af de lande i verden, som har færrest kontantbetalinger og flest kortbetalinger per indbygger. Således udgjorde betalinger med kontanter kun 20 procent af den samlede omsætning i detailhandlen i 2015, hvilket er langt fra verdensgennemsnittet på 75 procent i resten af verden.

Samtidig er der mere end 3,3 millioner danskere, som benytter tjenesten Mobile Pay

Men selvom vi i Danmark har taget de digitale betalingsformer til os, så er man alligevel længere fremme i andre lande med alternative måder at betale for sine vare. 

I Japan lancerede man i 2016 muligheden for at lade turister betale med deres fingeraftryk, hvis man registrerer sine betalingsoplysninger i lufthavnen, når man ankommer.

Mia Olsen har fulgt en lille smule med i udviklingen i Asien med de mange forskellige ny betalingsformer.

- Kina og Japan er meget store lande, og der er stor forskel i befolkningen fra de større byer, hvor mange nye forsøg bliver afprøvet, til landområderne. Derfor vil der stadig være langt til et fuldstændig kontantløst samfund, selvom de er foran på teknologien, siger Mia Olsen.

Kilder: Mashable, Videnskab.dk, Nationalbanken